Roses, Figueres o Cadaqués, entre els 12 municipis que entren avui en emergència per sequera

Les poblacions s'abasteixen del pantà de Darnius i Boadella

Se sumen als 22 que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga

L'embassament de Darnius i Boadella.

L'embassament de Darnius i Boadella. / ACA

Redacció

Roses, Figueres i Cadaqués són tres de les poblacions principals de les dotze que entren avui en emergència per sequera tal com va donar l'alerta la Generalitat.

Els municipis s'abasteixen del pantà de Darnius i Boadella.

Les poblacions se sumen a les 22 que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga i als dos que s’abasteixen de l’embassament de Riudecanyes, al Baix Camp.

Segons la Generalitat, en total afecta 149.000 persones (123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes).

L’estat d’emergència vol evitar que els municipis que depenen de l’embassament tinguin problemes d’abastament.

Els 12 municipis són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà.

D’aquests, deu compleixen amb les dotacions fixades en el Pla de Sequera, mentre que només dos superen els límits fixats.

També s’ha declarat l’estat d’excepcionalitat de l’aqüífer de Carme Capellades i l’estat d’alerta de l’aqüífer del Baix Ter.

L'Escala informava la setmana passada que estava a l'espera de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat per passar de l'estat de normalitat, a la d'alerta.

200 litres per habitant al dia

Entre altres mesures, les dotze poblacions tindran un màxim de despesa en aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana. També se suprimeix el reg agrícola i es redueix al 25% els consums d'aigua als usuaris industrials. El mateix per al consum en usos recreatius. Es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, omplir fonts ornamentals, llacs artificials o piscines d'aigua dolça. També la neteja de qualsevol vehicle, excepte en establiments específics de neteja. Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència, poden establir limitacions op rohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais públics.