Un jutge cancel·la un deute de més de 160.000 euros d’un veí de Boadella

L’afectat estava hipotecat i no va poder continuar pagant les quotes, però després de l’execució seguia tenint més de 100.000 euros de deute

Un habitatge, en una imatge d'arxiu.

Un habitatge, en una imatge d'arxiu.

A.S.M

El jutjat Mercantil 1 de Girona ha cancel·lat un deute de més de 160.000 euros a un veí de Boadella i les Escaules gràcies a la Llei de la Segona Oportunitat. 

L’afectat pagava una hipoteca, però va arribar un moment que no va poder seguir al corrent de les quotes i el banc va fer una execució hipotecària. L’habitatge es va subhastar, però després de tot el procés, en el qual va acabar perdent casa seva, encara va quedar-li un deute pendent de més de 100.000 euros, que amb l’acumulació d’interessos va arribar a ser de 150.000 euros. A més, també tenia pendent un crèdit bancari de 3.500 euros.

Tot plegat va arribar a un punt que es va fer insostenible, ja que l’afectat és masover i té uns ingressos que no sobrepassen el salari mínim interprofessional. Finalment, va trobar la manera de sortir-ne a través de la Llei de la Segona Oportunitat. 

El despatx Gómez Maestre Advocats s’ha fet càrrec del cas, que s’ha dilatat uns set mesos. Ara el masover respira alleujat i se sent il·lusionat de poder tornar a començar a treure’s de sobre la llosa d’un deute que era pràcticament impossible que pogués retornar.

Segons explica l’advocat Aniol Geli, el procés ha estat relativament ràpid. Tot plegat, gràcies a la reforma de la Llei concursal de setembre de 2022, ja que quan els deutors no tenen cap mena d’actius que es puguin liquidar per fer front al deute o són manifestament insuficients per cobrir-ne una part significativa són més senzills i directes que quan el deutor disposa de béns que puguin ser embargats o liquidats.

Entre altres novetats, des de la reforma de la Llei Concursal s’ha eliminat el requisit d’haver d’aixecar acta notarial de la sol·licitud de concurs i d’intentar abans un procés de mediació amb els creditors el que ha agilitzat i abaratit tot el procés. Abans es trigava més d’un any en acabar tot el procediment, i la pandèmia també va alentir algunes resolucions.

Requisits

Per poder acollir-se a la Llei de Segona Oportunitat cal complir uns certs requisits com no tenir antecedents penals per delictes econòmics o contra els treballadors i sobretot, actuar de bona fe, sense intentar amagar béns o ingressos i sense endeutar-se de manera temerària.

Entre els requisits per optar a la llei hi ha no tenir antecedents penals per delictes econòmics.

Tampoc s’accepta el procés si l’afectat ha estat sancionat per infraccions tributàries molt greus a la Seguretat Social o si té obert un procediment penal o administratiu. Els creditors poden demanar al jutge del concurs que es revoqui la cancel·lació en aquests casos. El deute no pot superar els 5 milions d’euros, i tant empreses com particulars es poden beneficiar d’aquest procés.

Una llei desconeguda

Tot i els anys que fa que existeix aquesta llei, encara és molt desconeguda pels ciutadans. De fet, Catalunya és el territori pioner en l’aplicació de la llei, i on més peticions s’han rebut des de la seva posada en marxa l’any 2015.  

El perfil d’afectat és heterogeni: en el cas dels particulars, molts cops s’endeuten amb entitats financeres perquè adquireixen crèdits davant un augment de despeses, com tenir fills. També hi ha molts casos de famílies que contreuen un endeutament hipotecari. Pel que fa al perfil d’empresari, n’hi ha que contrauen deutes davant l’arribada d’un nou projecte que no surt bé.

Subscriu-te per seguir llegint