Descobreixen un nou edifici ibèric en unes excavacions a Vilanera, a l'Escala

Els treballs han posat al descobert el que podria ser una casa-torre

Les excavacions a la zona de Vilanera.

Les excavacions a la zona de Vilanera. / Ajuntament de l'Escala.

Redacció

La segona campanya d’excavació a l’assentament ibèric del Turó de Vilanera, a l’Escala, ha permès localitzar les restes d’un nou edifici ibèric a la zona. S’ha descobert una nova estructura que podira ser una casa-torre i que complementa el singular edifici documentat durant els treballs d’excavació realitzats el 2021. 

Segons l’Ajuntament, «els treballs de l’actual campanya continuen posant de manifest l’excepcional caràcter d’aquest nucli ibèric situat molt a prop de l’assentament grec d’Empúries, així com el valuós potencial arqueològic de la zona».

La nova estructura, excavada al llarg de dues setmanes, presenta una característica forma quadrangular i murs de gran amplada. Aquests trets formals han portat al grup d’investigadors a considerar que aquest edifici, integrat per una única estança i dotat d’una gran alçada, podria tractar-se d’una mena de casa-torre. L’edifici està envoltat d’àrees de cuina, identificades per restes de focs i grans fogars, així com espais de treball. No obstant això, serà necessari realitzar estudis de materials i treballs de laboratori addicionals per definir la funció d’aquest conjunt arquitectònic.

Grups ibèrics

El nou edifici documentat al Turó de Vilanera remarca el caràcter excepcional d’aquest assentament rural ibèric. La seva investigació permetrà conèixer millor la forma de vida dels grups ibèrics que van residir en aquesta regió emporitana entre els segles V i II aC., així com estudiar les relacions que es van establir entre aquests grups i la comunitat grega d’Emporion.

Els treballs de la campanya del 2023 han estat realitzats per un equip compost d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Concretament, l'excavació ha estat dirigida per la Dra. Ana Delgado i la Sra. Lorena Marín, del Grup d'Investigació d'Arqueologia Mediterrània de la Universitat Pompeu Fabra (GRACME), i pel Dr. Mateo González, de la Universität Trier. A més, s'ha comptat amb l'ajuda d'estudiants tant de la UPF com de la Universitat de Barcelona que han col·laborat activament amb les distintes tasques de camp i amb l’inventari de materials.

Els resultats obtinguts representen un avanç significatiu pel projecte quadriennal de recerca arqueològica en què s'integra la campanya, aprovat i subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la estreta col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries i de l'Ajuntament de l’Escala.

Un cop completada aquesta segona campanya, s'han tornat a tapar les restes per garantir la seva conservació.