La ramaderia ecològica i de proximitat estableix vincles amb el món urbà a l'Alt Empordà

La granja de porcs ecològics Llavora de Ventalló s’obre al visitant per difondre com el sector porcí avança cap a una producció més sostenible

El ramader ecològic, Pino Delàs.

El ramader ecològic, Pino Delàs. / Empordà.info

Sònia Fuentes/Empordà.info

Gaudir d’allotjaments i activitats vinculades a una explotació agrícola o ramadera pot ser una experiència autèntica que permet observar en primera persona les tasques vinculades al camp i la producció d’aliments. Aquesta iniciativa impulsada des d’Amics i Amigues de la Pagesia destaca entre les seves propostes la visita a la granja de porcs ecològics Llavora, situada a Ventalló, dirigida pel ramader biològic Pino Delàs.

La granja Llavora és un exemple de com l’agroturisme pot ser una via complementària per a les explotacions agrícoles i ramaderes. Aquesta granja ecològica porcina és única a l’Alt Empordà i tot Girona, destacant-se com una de les poques a Catalunya. Va començar la seva activitat al Mas Can Font el 2016 i després va expandir-se per oferir allotjament rural als visitants. Unió de Pagesos, entitat pionera en l’organització de l’agroturisme en aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que tenen com a activitat complementària l’agroturisme, essent l’activitat agrària la rellevant. «Quan vam posar en marxa la nova activitat, vam unir-nos al portal agroturisme.org, i als Amics i Amigues de la Pagesia vinculats amb Unió de Pagesos, se’ls farà una visita a l’explotació de porcí ecològic a Llavora quan vinguin al mas a passar uns dies».

"El benestar animal per nosaltres és una necessitat productiva i ambiental"

— Pino Delàs - Ramader biològic

El projecte de Llavora va més enllà de ser una granja ecològica; és una oportunitat d’educació i consciència. Han organitzat visites formatives per a diversos grups, des d’estudiants universitaris a persones amb discapacitats, amb l’objectiu de promoure una reflexió sobre el model agroalimentari en un context de canvi climàtic i recursos limitats. Han optat per la producció ecològica «sobretot perquè estem preocupats que reduir l’impacte en totes les activitats econòmiques i ser més amables amb la biodiversitat, i amb els ecosistemes». A través de la visita, pretenen d’una forma visual per al públic, «parlar de temes de benestar animal, d’alimentació i de com consumim». Pino Delàs, es destaca pel seu compromís amb l’economia local, la sostenibilitat ambiental i el benestar dels animals. El seu ús restringit d’antibiòtics i la preocupació pel respecte als animals sans i sense estrès són valors que abracen plenament. Segons Delàs, «el benestar dels animals moltes vegades s’aborda com una normativa a complir, però per nosaltres és un aliat productiu: quan a l’animal li dones salut et retorna qualitat i producció. Volem respondre a una realitat social, però per nosaltres és una necessitat productiva i ambiental».

Una de les seves metes fonamentals és la relocalització del model agroalimentari. Això no només beneficia l’economia local, sinó que també contribueix a la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Compren la matèria primera a productors ecològics locals i fan servir recursos de la comarca de Girona, contribuint a l’impacte industrial local. «Nosaltres intentem garantir que els nostres animals mengin cereals i llegums de la vora». Compren la matèria primera a l’associació de productors ecològics de comarques de Girona, Aspegi, fan el pinso a un molí que havia quedat aturat a Ventalló i fan servir l’escorxador de l’Armentera i «això ja forma part d’aquest impacte industrial local». Delàs aposta fermament per aquest projecte essent conscient que actualment «som poc creïbles i poc versemblants perquè la nostra rendibilitat no és desitjable, sinó més pagesos que s’animarien».

La viabilitat del petit escorxador de l’Armentera i el comerç de proximitat

A la granja de porcs ecològics Llavora, es crien 600 porcs a l’any i se sacrifiquen en un escorxador municipal de petita capacitat a l’Armentera. El ramader Pino Delàs destaca que han revitalitzat aquest escorxador, que originalment era de titularitat municipal. Un grup de petits ramaders i carnisseries es van unir per canviar-ne la gestió, superant les dificultats que patia des de fa molts anys. Un cop els productes surten de l’escorxador, són portats a l’obrador de l’Armentera o a Embotits Cruset a Figueres, on s’elaboren productes carnis. També s’assequen els fuets a Olot. Tot aquest procés contribueix a impulsar una indústria local i fomenta el comerç de proximitat. A més a més, Pino Delàs ha establert una cooperativa anomenada La Diligència juntament amb altres productors, amb l’objectiu s’ofereixen serveis logístics a petits productors. «Amb tot això constatem que tot i fer menys porcs, generem menys riquesa, però la repartim molt millor, molts més llocs de treball que no pas un model globalitzat. Si entenem que hem d’anar a un escenari d’utilització de menys recursos veiem que el decreixement no implica reduir els llocs de feina, sinó distribuir la riquesa de manera diferent» conclou