Alliberen tortugues mediterrànies al Parc Natural de Cap de Creus

Els exemplars de l'espècie, en perill d'extinció, procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera

Tortugues abans de ser alliberades.

Tortugues abans de ser alliberades. / Parc Natural de Cap de Creus

Redacció

El Parc Natural de Cap de Creus ha alliberat una norantena de tortugues mediterrànies (Testudo hermanni ssp. Hermanni).

Els exemplars de l'espècie, que està en perill d'extinció, procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, a Garriguella.

L'alliberament del qual informa el parc es fa per tercer any consecutiu dins el Pla de Reintroducció de la Tortuga Mediterrània que està qualificada en perill d'extinció pel Catàleg de Fauna Salvatge Autòctona Amenaçada. Se n'han alliberat fins avui, més de dos-cents exemplars.

L'objectiu del projecte és restablir la població al parc per tal que en pocs anys s'hi mantingui com a nucli reproductor. En aquest hàbitat històricament i durant segles habitava aquesta espècie, però tal com informa el parc, les activitats humanes en van fragmentar la població que avui s'hi troba, però amb exemplars aïllats. La desforestació, actituds incíviques o els incendis han ajudat al progressiu descens.

Fa més de vint anys es va fer un intent de reintroducció de l'espècie. Es van alliberar alguns individus que portaven emissors amb antenes llargues, però van acabar tots depredats.

El Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera, situat al Santuari del Camp de Garriguella, fa trenta anys que es dedica a reproduir l'espècie en captivitat per, posteriorment, alliberar-la a la natura. 

La tortuga també s'ha alliberat en els darrers anys al Paratge Natural de l'Albera on la població és més elevada.

Segons s'exposa des del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, és una espècie de tortuga terrestre que es troba al llarg de la conca de la Mediterrània en diferents països. "La seva distribució tan àmplia ha permès la diferenciació de dues subespècies: Testudo hermanni hermanni (GMELIN 1789) a la zona occidental Testudo hermanni boettgeri ", expliquen.  És l’única espècie de tortuga terrestre autòctona de tota la península Ibèrica, informen, i abans es trobava àmpliament distribuït al llarg del prelitoral català tal com demostren les restes trobades en jaciments paleontològics o arqueològics. Van quedar tres nuclis poblacionals situats al Montsià, al Garraf i a l’Albera.

El Centre de Reproducció

L'any 1984 a través del Grup d’Estudi i Protecció de les Tortugues de la IAEDEN (Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura) es va articular la idea de construcció d’un centre de reproducció de tortugues, que es va instal·lar a Vilamaniscle. L’any 1992, aquest grup es va refundar amb el nom d’Amics de la Tortuga de l’Albera i es va traslladar el Centre de Reproducció a l’actual emplaçament de Garriguella.