L'Escala preveu al pressupost del 2024, amb 1,9 milions d'inversió, la reforma del passeig Lluís Albert

L'Ajuntament ha aprovat uns comptes de 31 milions d'euros, un 17% més que el 2023

Es destinaran 9 milions en inversions, una part procedent dels fons Next Generation

La presentació del pressupost, amb l'alcalde, a la dreta, i el regidor Martí Guinart.

La presentació del pressupost, amb l'alcalde, a la dreta, i el regidor Martí Guinart. / Ajuntament de l'Escala

Redacció

L’Ajuntament de l’Escala destinarà per als pressupostos del 2024 aproximadament nou milions en inversions, dels quals 1,9 són per a la reforma del passeig Lluís Albert i 3,5 milions per abordar l'inici del desenvolupament d'urbanització d'un sector d'Empúries, Els Emperadors. Aquest any també s'espera que s'acabi la museïtzació del Clos del Pastor, un dels Espais de l'escriptora Víctor Català.

En el ple celebrat dilluns es va aprovar una proposta de pressupost municipal de 31.464.215,61 euros, marcat per una aposta per la millora dels serveis, el reforç de l’àrea d’Atenció a les Persones, la promoció i les inversions. El global és un 17,1% més que el 2023.

Des del govern municipal posen de manifest que l'any vinent es veu especialment marcat per un context general d’increment de costos els darrers anys i també pel fet que el consistori ha assumit la gestió directa de la piscina municipal. Malgrat tot, "s’ha fet un important esforç de contenció de la despesa de les diferents àrees, sense renunciar a accions estratègiques pel municipi", constaten.

L'alcalde, Josep Bofill, remarca que "la línia general del pressupost de 2024 segueix la tendència de l’aposta que es va fent des de fa temps per la promoció del municipi a través dels seus valors patrimonials, culturals i naturals, potenciar l’àrea d’atenció a les persones, els serveis públics i el manteniment, i fent una aposta molt forta pels projectes d’inversió en termes de sostenibilitat mediambiental i digitalització".

En el capítol de les inversions, dos dels projectes amb una major despesa són el projecte de millora del passeig Lluís Albert, un dels trams del front marítim que serà sotmès a una transformació. Estava previst per al 2023, però es va ajornar.

La reforma prevista al passeig Lluís Albert.

La reforma prevista al passeig Lluís Albert. / Ajuntament de l'Escala

D'altra banda, està previst, després de diversos endarreriments abordar la urbanització d'un sector d'Empúries, els Emperadors. Es tracta d'una de les zones de creixement dels anys setanta que encara està pendent d'urbanitzar. El cost previst que hauran d'assumir els veïns és de 3,6 milions d'euros.

L'Ajuntament ha explicat que en l'àmbit comptable s’han inclòs en el capítol d’inversions de 2024 tota la despesa prevista relacionada amb els fons europeus Next Generation, tot i que part d’aquesta s’aplicarà de forma plurianual. Així, els 18 projectes inclosos al Plan de Destinos Sostenibles suposen una inversió de 3,9 milions, dels quals 2,5 milions són una subvenció a través dels fons Next Generation. Entre les inversions d’aquest pla que sí que s’han de començar a executar aquest 2024 hi ha el projecte de millora del passeig Lluís Albert, la millora de la connectivitat a l’àmbit turístic (60.000 euros) o els projectes de millora i eficiència energètica i fotovoltaica (400.000).

Gestió de la piscina municipal

Finalment, també té una important incidència en l’increment del pressupost l’assumpció directa dels costos de gestió de la piscina municipal.

El pressupost municipal també preveu incidir en la millora dels serveis públics en diferents àmbits. S’ha decidit licitar de nou el servei de neteja de platges; s’ha marcat l’objectiu de millorar el servei de recollida selectiva de residus, aportant un control sobre l’actual contracte i encarregant l’estudi per implantar un nou sistema que ajudi a incrementar el percentatge de reciclatge; i el plec del contracte de l’enllumenat públic preveu per a aquest 2024 una inversió de 250.000 euros per a la substitució de més de 1.000 punts de llum cap a tecnologia LED. A més, durant aquest any entrarà en vigor un contracte pont del servei d’abastament i distribució d’aigua, que incorpora una partida per a sectoritzar la xarxa d’abastament de tot el municipi i ajudar així a detectar i actuar sobre els punts en què cal actuar per tal d’evitar al màxim les pèrdues d’aigua a les canalitzacions.

L’àrea d’Atenció a les Persones veu incrementada la partida fins als 1,07 milions d’euros, amb projectes nous i desenvolupament d’altres ja en marxa, com és la posada en funcionament del projecte d’Unitat d’Escolarització Compartida -llargament reivindicat els darrers anys a la Generalitat- o el desplegament d’accions del pla +60 o de les accions del Pla d’Igualtat de l’Escala.

“La cultura continua essent una àrea estratègica per a aquest consistori. Els darrers anys s’ha fet una aposta fortíssima per promoure el patrimoni i la cultura com a element de desestacionalització del turisme, amb la creació de múltiples activitats que generen moviment econòmic i identitat local, i la difusió del patrimoni històric com a element de crida del turisme de qualitat”, destaca l’alcalde de l’Escala, el qual apunta que el 2024 ha de ser l’any en què es completi la museïtzació del Clos del Pastor com a darrer vèrtex dels Espais Víctor Català.

En aquest ple ha pres possessió de l'acte de regidora Montserrat Caldés (Gent de l'Escala), en substitució de Carles Carlà, que havia renunciat en el darrer ple.