«Em va jurar que l’ordre d’allunyament no li impedirà matar-me»

Una víctima de violència masclista relata el calvari i l’episodi que va acabar amb la detenció de la parella després de llançar-li una olla al cap a Camallera

Entrada als jutjats de Figueres, en una imatge d'arxiu.

Entrada als jutjats de Figueres, en una imatge d'arxiu. / DdG/Borja Balsera

Eva Batlle

Eva Batlle

Té 33 anys i fins ara no s’havia atrevit a denunciar la seva parella per violència masclista. Prefereix mantenir-se a l’anonimat, però vol explicar la seva història. El dia de Sant Esteve tot es va precipitar amb l’agressió i detenció del presumpte maltractador. La dona hi mantenia una relació des del 2021, però aquesta s’havia trencat en alguna ocasió. Ara feia tres mesos que tornaven a estar junts.

La víctima explica que el dia 26 pels volts d’un quart de dues estava a la casa de Camallera amb la seva parella. L’home es va mostrar molt agressiu amb ella perquè «té addicció a la cocaïna i quan no hi havia diners, reaccionava així». Aquest dia l’investigat, com recull la interlocutòria del jutge de Figueres del dia del judici ràpid, «la va agredir llançant-li una olla amb caldo calent» i a banda, segons va explicar la víctima en seu judicial i també ratifica ara, l’investigat la va amenaçar dient-li que si trucava «a la policia et mataré» i a més la va insultar dient-li «porca, puta, filla de puta». Aquesta no era la primera vegada a més que l’agredia i la insultava, però per por, no ho havia denunciat. Un episodi va succeir el juliol de l’any passat quan va intentar matar-la, assegura, llançant-li «una finestra a sobre davant del meu fill de cinc anys».

El 26 de desembre, però arran de l’agressió va decidir trucar el 112 i els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Roses es van adreçar a la casa. Van detenir al presumpte maltractador i ella va ser evacuada amb ambulància al CAP de Roses d’urgència. Allà la van tractar de les lesions: presentava diverses contusions i hematomes. I també una cremada a la cama per una estufa que també li hauria llançat. A banda segons l’informe mèdic tenia lesions anteriors. I és que la víctima explica que fa tres anys que pateix maltractament físic i psicològic. Això li ha comportat patir depressió i ansietat. Quan va començar a sortir amb aquest home, el maltractament era de tipus psicològic, però al cap d’un any va passar a ser físic. Fins i tot, assegura que l’home l’havia «forçat a tenir relacions sexuals, em violava» i que patia «pallisses» freqüents. 

Arran dels fets d’aquest desembre a Camallera es va celebrar un judici ràpid. Agraeix com la van acollir els Mossos de Roses fins que va ser el moment d’anar als jutjats de Figueres. El presumpte maltractador després de celebrar-se la vista va sortir en llibertat amb càrrecs i va quedar acusat d’un delicte de lesions, amenaces i vexacions injustes. 

Ordre de protecció

El Ministeri fiscal i l’advocat de la dona van considerar que existeixen «indicis de criminalitat» i una «situació objectiva de risc per a la denunciant perquè no era la primera vegada que es produïen els episodis relatats». Per tot això, el jutge va dictar una ordre de protecció a l’investigat que va derivar en dues mesures cautelars penals: una ordre de prohibició d’acostar-se a una distància inferior a 250 metres de la víctima i una de prohibició de comunicar-se cap a aquesta. La víctima, però afirma que té por perquè la va amenaçar només saber-se la resolució. Li va «jurar que una ordre d’allunyament no li impedirà matar-me». A més, la dona viu amb molta ansietat l’espera del judici, que serà el juliol. Afirma que el seu «fill també té por i ho pateix i que haig de ser forta per ell, només té set anys -és d’una altra relació-». Finalment, destaca que fa públic el cas perquè tem que més dones hagin pogut ser víctimes. 

Subscriu-te per seguir llegint