El sociosanitari de l’hospital de Figueres ofereix concerts per a pacients i personal

 La soprano i solista Clara Valero i els seus alumnes de l’escola Clara’s Veus hi actuen de forma altruista i conviden els usuaris a participar-hi

Un dels concerts de Clara’s Veus, el mes passat.

Un dels concerts de Clara’s Veus, el mes passat. / FSE

DdG

La Fundació Salut Empordà (FSE) oganitza recitals de música al centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres el darrer dissabte de cada mes gràcies als concerts que ofereixen, de forma altruista, la soprano i solista Clara Valero i els seus alumnes de l’escola Clara’s Veus. Des del mes de setembre, s’han programat funcions en les quals a més de Clara Valero, han cantat María López Bermúdez, Yolanda Caamaño, Josep Maria Mesquida i Toni Ventura. La cita musical és sempre a 2/4 de 12 del matí i l’auditori és molt nombrós, ja que s’hi reuneixen no només les persones usuàries del centre sociosanitari sinó també familiars i els equips de professionals.

«Fem que les persones cantin i sentin la música. És molt bonic veure, per exemple, com una senyora de 102 anys que normalment està molt quieta comença a moure les mans i els peus quan sent la música. Hi ha moments en què fins i tot nosaltres ens emocionem», explica Clara Valero, mentre comenta com n’és d’important per a ella i per a la resta d’intèrprets que el públic s’uneixi a cantar amb ells. La soprano ha volgut agrair la implicació del seu alumnat en aquesta iniciativa. «Tothom s’ha ofert per anar al Centre Sociosanitari en funció de la seva disponibilitat i ho fan amb molta il·lusió», afirma.

El repertori triat per a aquests concerts és molt ampli i inclou peces populars amb les quals moltes de les persones usuàries estan familiaritzades. «La música és un element de gran valor i els cantants de Clara’s Veus interpreten peces conegudes i atemporals que estimulen els records», assenyala la metgessa Esther Celda, directora del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. «En aquests concerts es crea un entorn lúdic on les persones grans i les famílies comparteixen les experiències relacionades amb la música que ha format part de les seves vides. Reconeixen la música i la identifiquen i això provoca la creació d’un entorn de confort i de seguretat que afavoreix la comunicació i especialment una sensació de benestar, de plaer», hi afegeix.

Clara Valero és llicenciada en Història de l’Art i especialitzada en música del barroc. Ensenya cant i tècniques vocals i respiratòries i ha actuat com a solista en importants sales de concerts de Catalunya i Europa. Fa uns mesos, ella i la fisioterapeuta Yolanda Caamaño, que és alumna de cant seva, van impulsar la iniciativa de fer aquest gest d’acompanyament musical.