L’Escala reprèn el projecte per fer habitatge social a la Closa del Llop

L’Institut Català del Sòl és el propietari majoritari dels terrenys anomenats de la Muntanya Blanca

El sector a desenvolupar.

El sector a desenvolupar. / Ajuntament de l'Escala

Núria Noguera/Empordà.info

Des de fa uns tres mesos, l’Ajuntament de l’Escala està en converses amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl), que és el propietari majoritari dels terrenys de la Muntanya Blanca, a la Closa del Llop, per reprendre el projecte d’urbanització de la zona.

«En els dos últims anys, hem fet passos per acabar de fer la zona urbanitzable. Quedaven pendents la portada d’electricitat de la xarxa de baixa tensió, les recepcions d’unes parcel·les i el tractament d’una zona verda que ja s’ha aprovat. Aquest seria l’últim pas per rebre les obres d’urbanització i que la zona ja tingués condició de solar per construir», declara Josep Bofill, alcalde del municipi.

Per altra banda, també ha afirmat que s’han reunit amb la directora general d’Incasòl. «Li vam exposar la nostra idea, perquè a l’Escala hi ha un sector on es pot tirar endavant un projecte d’habitatge social com els que està duent a terme a altres zones de Catalunya». Bofill assegura que ho veuen amb bons ulls, però «ara estem en un procés embrionari pel que fa a la construcció, però hi ha un interès a desenvolupar la iniciativa i vam acordar treballar en l’explicació d’aquesta». Segons l’alcalde, per part de l’Institut s’estan preparant unes representacions gràfiques de com serà l’edificació.

Un projecte amb inicis el 2003

L’Ajuntament de l’Escala va aprovar el 2003 un conveni amb l’Incasòl per desenvolupar una urbanització amb habitatges de protecció oficial en els terrenys de la zona de la Muntanya Blanca. El 2007 l’Incasòl anunciava una inversió de 3,7 milions d’euros per a la construcció de 28 habitatges protegits de lloguer que estarien acabats el 2010. Però, el setembre d’aquell any, es va fer el sorteig perquè 24 famílies poguessin accedir a un dels pisos d’habitatge social i es va anunciar que el dia 19 de març de 2011 s’iniciarien les obres. 

En aquella època, també es preveia fer un segon bloc de pisos per a les persones que havien quedat fora del primer sorteig. Però, finalment, només una família va fer la paga i senyal per accedir a l’habitatge i el projecte es va acabar desestimat.