La Diputació de Girona reclama a la Generalitat que creï el parc natural de l'Albera

El ple d'aquest gener aprova invertir 327.000 euros per millorar el drenatge de la carretera GIV-5217 a Queralbs

Una imatge del paratge natural de l'Albera

Una imatge del paratge natural de l'Albera / Santi Coll

ACN

La Diputació de Girona se suma a la petició dels ajuntaments i reclama a la Generalitat que creï el parc natural de l'Albera. El ple ha aprovat una declaració institucional demanant al Govern que "prioritzi" la protecció "d'aquest espai natural de primer ordre a Catalunya", que abraça setze municipis de l'Alt Empordà. Subratlla que té un patrimoni natural "de gran vàlua" -com les 241 depressions geològiques- amb "una diversitat excepcional d'ecosistemes" i recorda que, a més dels monuments megalítics o les construccions de pedra seca, dins l'Albera s'hi troben el castell de Requesens i el monestir de Sant Quirze de Colera. D'altra banda, el ple també ha aprovat invertir 370.000 euros per millorar la carretera GIV-5217 a Queralbs (Ripollès).

La reivindicació perquè l'Albera sigui parc natural la impulsa la Plataforma Per l'Impuls del Parc Natural de l'Albera (PIPA). Després que el Consell Comarcal i disset ajuntaments de l'Alt Empordà s'hi hagin sumat -tots ells, han aprovat mocions als plens- aquest dimarts la Diputació de Girona també ha donat suport a la iniciativa.

Durant el ple d'aquest gener, la Diputació ha aprovat una declaració institucional que insta la Generalitat i el Departament d'Acció Climàtica a "prioritzar" la creació del parc natural, "establint un calendari coherent" i fent partícip el territori del procés. L'escrit recorda que l'Albera és "un espai natural de primer ordre a Catalunya", que té "un gran interès biogeogràfic i paisatgístic", amb valors "excepcionals" de biodiversitat, hàbitats naturals i paisatges "que es concreten en nombrosos elements de patrimoni natural i cultural".

Dins els atractius naturals de l'Albera, la declaració esmenta els afloraments granítics, el geòtrop de Puig d'Esquers, les 241 depressions geològiques que s'estenen al llarg de 190 hectàrees o els estanys temporals mediterranis. I pel que fa al patrimoni cultural, l'escrit en destaca "els nombrosos monuments megalítics", el "ric patrimoni d'art romànic" -amb esglésies, ermites i el monestir-, els castells i pobles medievals (amb Requesens com a referència simbòlica) o les construccions de pedra seca.

La Diputació de Girona també recorda que "la llarga trajectòria reivindicativa" perquè l'Albera es converteixi en parc natural -que va començar a Espolla l'any 1977- i lamenta que encara no s'hagi creat aquesta figura de protecció. "La declaració de l'Albera com a parc natural, que l'equipararia amb els altres tres que hi ha a la comarca, encara no s'ha fet efectiva malgrat que es considera que, essent un dels espais naturals bàsics i més rellevants del país, té una necessitat urgent de preservar i gestionar els seus valors naturals, culturals i socials", recull la declaració institucional.

Amb "urgència"

Per això, la Diputació de Girona reivindica "la urgència" d'impulsar la creació del parc natural "per protegir el valor patrimonial de l'Albera i donar suport als grups que ho reivindiquen des de fa més de quaranta anys". L'escrit també recorda que, fins ara, "les diferents figures de protecció" de l'Albera -excepte en el cas del Paratge Natural d'Interès Nacional- "no s'ajusten a la qualitat dels seus valors excepcionals".

Per això, insisteix en la necessitat de crear el parc natural -també, davant les amenaces del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat- i recorda que "la importància creixent dels sectors vitivinícola i de l'oli" dins de tota aquesta àrea, amb la recuperació de vinyes i oliveres, contribueixen a "salvaguardar el paisatge i mantenir el mosaic agroforestal".

Per últim, la Diputació subratlla que el parc natural serà "l'únic organisme integrador de la gestió de la unitat funcional que és l'Albera", i que abraça setze termes municipals de l'Alt Empordà. En concret, Agullana, la Jonquera, Capmany, Biure, Cantallops, Masarac, Sant Climent Sescebes, Espolla, Mollet de Peralada, Rabós, Garriguella, Vilamaniscle, Vilajuïga, Llançà, Colera i Portbou.

Millores a la GIV-5217

D'altra banda, el ple de la Diputació d'aquest gener també ha donat llum verda al projecte per millorar el drenatge de la carretera local GIV-5217 a Queralbs. S'estén al llarg de 6,7 quilòmetres i diàriament, de mitjana, hi circulen 699 vehicles.

La Diputació invertirà 326.902,09 euros per millorar el drenatge de l'asfalt al punt quilomètric 4,9 (on la carretera té 5 metre d'amplada). Per aquí, hi ha un torrent que la creua i, segons subratlla la Diputació, el drenatge actual té "una capacitat clarament insuficient".

Per últim, el ple també ha aprovat diferents bases de subvencions per a Medi Ambient i Comunicació Cultural. Entre d'altres, referents a projectes dins el parc natural del Montseny, per donar suport a fires agrícoles i ramaderes- o per fomentar publicacions d'interès local editades pels ajuntaments.