Un cas d’estafa patit per un matrimoni de Cadaqués, pendent de judici 12 anys després

Entrada i exterior del Palau de Justícia de Girona.

Entrada i exterior del Palau de Justícia de Girona. / Aniol Resclosa

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L’Audiència de Girona va intentar jutjar ahir infructuosament un presumpte cas d’estafa perpetrat per dues persones contra un matrimoni de Cadaqués a qui van fer perdre més de 30.000 euros i que es remunta a l’any 2011. Dotze anys després el cas encara està pendent de solucionar-se, i ja ha estat suspès diverses vegades. El tribunal de la secció tercera va decidir suspendre la vista perquè un dels acusats no es va presentar. 

Ambdós processats es dedicaven professionalment a la venda de productes financers i assegurances, i un d’ells va conèixer al matrimoni a través d’una fundació que acompanya a famílies en el procés de dol d’un fill. Segons exposa la fiscalia al seu relat acusatori, a partir d’aquell moment es va crear una relació d’amistat durant la qual el processat va assessorar-los en la contractació de diversos serveis, entre els quals una assegurança d’accidents i invalidesa, una assegurança de vida, el trasllat de dos plans de pensions i també l’adquisició d’un pla individual d’estalvis. Va ser llavors, aprofitant-se de la confiança que s’havia guanyat al matrimoni, que va recomanar-los dur a terme diverses operacions financeres «per millorar la seva situació econòmica», tot plegat «de comú acord» amb l’altra processada. El seu objectiu era «obtenir una quantitat de diners que no destinarien a les operacions proposades sinó a incorporar-los al seu patrimoni», indica l’acusació pública. 

Les operacions en qüestió van ser la contractació d’una nova hipoteca, una assegurança de vida i un fons d’inversió, per la qual cosa el matrimoni va ingressar el 21 de juliol de 2011 un total de 31.900 euros al compte d’una empresa que el venedor d’assegurances identificava com a seva, essent realment apoderat. En canvi, era l’altra acusada qui ostentava el càrrec de sòcia única. 

La fiscalia els acusa d’un delicte d’estafa agreujada, i alternativament d’un delicte d’apropiació indeguda agreujada, pels quals demanen a ambdós acusats una pena de 4 anys de presó a cadascun i una multa de 5.400 euros. La societat s’enfronta a pagar una multa de 100.000 euros.