Queixes per la brutícia a Cadaqués: "La deixadesa municipal ha provocat un estat deplorable"

L'Agrupació Cuidem Cadaqués fa trobades mensuals per a la recollida de residus tant en platges com en muntanyes

L’Ajuntament té previst que una nova empresa de neteja assumeixi les tasques aquest mes de juny

Retirada de 2.000 kg de deixalles de l’antic Club Med al cap de Creus

Retirada de 2.000 kg de deixalles de l’antic Club Med al cap de Creus / Empordà

Sònia Fuentes

Les queixes habituals sobre la manca de neteja de Cadaqués s’han intensificat a la població davant la temporada d’estiu, quan es quadruplica el nombre d’habitants. Ja fa set anys que el grup de cooperació Cuidem Cadaqués organitza sortides per recollir tota mena de deixalles i residus tant en platges com en muntanyes de l’entorn i consideren que, Cadaqués i cap de Creus tenen un problema que han de solucionar amb urgència. "La situació s’ha tornat insostenible en l’àmbit mediambiental a causa de la mala gestió de l’Ajuntament i de l’empresa de neteja Urbacer que manté el servei sota mínims des de 2011", manifesta una de les fundadores de l'agrupació Yasmin Garcia. "La deixadesa municipal ha donat com a resultat un estat deplorable als carrers i entorns naturals", afegeixen. Segons expliquen des de l’agrupació "l’Ajuntament en tots aquests anys no ha obert cap expedient sancionador".

La mala praxi ha continuat fins al dia d’avui i és un problema que va cada cop a més, diuen. "Ningú hi posa fre, l’any passat, fins i tot hi havia rates al centre del poble, la qual cosa ja és un problema de salubritat. El resultat dels serveis mínims ha donat com a resultat també la presència de senglars que trenquen totes les bosses per buscar menjar". Des del grup també parlen dels abocadors naturals on han d’actuar: "Les muntanyes es fan servir com a deixalleria de moltes empreses que hi aboquen les runes".

Des de l’Ajuntament de Cadaqués s’estan fent passos per revertir la situació i està previst que una nova empresa assumeixi el servei de neteja durant el mes de juny. Mentrestant Cuidem Cadaqués ha engegat una campanya per combatre l’incivisme a la localitat, en col·laboració amb el consistori per pal·liar la situació amb multes des dels 750 fins als 3.000 euros per sancionar accions com malmetre el mobiliari urbà, agafar pedres de les platges, deixar rastres de gossos al carrer o llençar burilles a la natura.

Deixalles al carrer, a Cadaqués.

Deixalles al carrer, a Cadaqués. / Empordà.info

L’entitat s’apunta que "se’ns presenta una temporada un xic complicada perquè la localitat fa molts anys que està afectada per la manca d’un bon servei a l’espera que es faci el traspàs a la nova empresa". Segons explica el regidor de Serveis i Neteja viària, Ferran Granados, "es farà de forma gradual". En aquest context, el grup encara contempla la possibilitat d’organitzar una manifestació per a denunciar la situació i pressionar perquè es produeixin els canvis esperats des de l’Ajuntament.

Cuidem Cadaqués es reuneix cada primer diumenge de mes per fer treballs de neteja. Ha fet tasques com ara la retirada al moll abandonat a cala Sa Sabolla, fa anys, al camí a l’escola verda de Cadaqués és el quart cop que hi van: "Sabem de veïns que, de forma altruista, hi van, però l’Ajuntament no ho neteja i simplement, allà seria, com hem proposat moltes vegades, posar una fusta que rodeja els contenidors".

Des de l’agrupació afirmen que "les associacions surten quan els òrgans competents no fan les coses bé. Està molt bé un reforç, però el que no pot ser és que en moltes zones com platges i muntanyes només es netegin gràcies a la nostra tasca". Per Garcia "si es treballa de forma conjunta i s’estima l’entorn, tot surt bé".

Darrers tràmits perquè la nova empresa entri el juny

Els tràmits administratius per a posar en marxa la nova empresa de neteja GBI a Cadaqués estan en la fase final, i es preveu que comenci a operar durant el mes de juny, segons ha destacat el regidor de Serveis i Neteja viària, Ferran Granado. "Volem garantir un servei de qualitat amb el nou contracte i expandir-lo, encara que això s’haurà de fer de manera gradual, tenint en compte l’arribada de la temporada d’estiu". GBI substitueix l’empresa Urbaser, la qual va ser contractada el 2002 per un període de vuit anys, i ha estat en pròrroga forçosa des del 2010. A causa de la seva condició de servei essencial, s’ha continuat prestant malgrat haver-se superat el termini. La raó per la qual es va allargar la renovació del contracte és que en legislatures anteriors l’ajuntament va iniciar, però no va completar, el procés de licitació del servei. Cadaqués presenta dificultats específiques en la gestió de la neteja. A principis del 2022, l’Ajuntament va convocar el concurs, però va quedar desert, principalment per motius econòmics. L’objectiu llavors era tenir una empresa guanyadora del concurs a finals de gener del 2023.