El Govern català ha desestimat el recurs que el Consell Comarcal del Baix Empordà va presentar a la declaració de bé cultural d'interès nacional dels Clots de Sant Julià, a Forallac, i a la delimitació del seu entorn de protecció. Precisament, les al·legacions que va entrar el Consell anaven en aquest darrer punt ja que reclamaven l'exclusió dels seus límits de protecció els terrenys que actualment ocupa la planta de transferència i els que hi té l'empresa Servitransfer SL, en els quals s'hi projectava una planta de tractament i triatge de residus així com una incineradora. Amb aquesta desestimació, l'única via per seguir recurrent ja és la del contenciós administratiu.

L'entitat conservacionista SOS Empordanet ha celebrat la decisió del Govern català. SOS Empordanet va sol·licitar la protecció d'aquest espai i es va oposar tant al recurs que va presentar el Consell Comarcal com a les al·legacions que amb anterioritat hi va presentar l'Ajuntament. Les dues institucions al·legaven en contra dels límits de protecció dels Clots i sol·licitaven la reducció de l'àmbit de delimitació de l'entorn de protecció.

En aquest sentit, el lletrat de SOS Empordanet, Eduard de Ribot, ha explicat que, amb la desestimació del recurs, el BCIN dels Clots de Sant Julià inclou totes les finques proposades inicialment pel Departament de Cultura, entre les que s'hi inclouen els terrenys de Servitransfer i la parcel·la que acull la planta de transferència del Consell Comarcal. De Ribot entén que la resolució del Govern "blinda l'espai que demanàvem i dota de protecció definitiva aquest important jaciment arqueològic". SOS Empordanet considera que, d'aquesta manera, queda eliminada qualsevol possibilitat d'ampliació de la planta de transferència o la construcció d'una de nova als terrenys de l'empresa. De Ribot creu que així ha de ser atès que els terrenys "constitueixen el suport ambiental del bé i es tracta d'una zona amb expectatives arqueològiques".

El Consell demanava treure la planta de transferència perquè pot dificultar el seu desenvolupament, mentre que de les altres parcel·les al·legava que no estan incloses en les finques d'interès arqueològic ni suposen "cap suport ambiental al bé ni tampoc afecten els seus valors o perjudiquen la seva contemplació o estudi". A la primera, el Departament de Cultura respon que és la seva potestat la delimitació de l'entorn i, respecte de la segona, apunta que els terrenys donen "suport ambiental al bé (...) sent indiferent que hi hagi restes arqueològiques".