L'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit celebra aquest dissabte, diada de Sant Jordi, una votació popular per triar l'escut i la bandera de la localitat. Hi podrà participar qualsevol persona a partir dels 10 anys d'edat, i hauran d'escollir una d'entre quatre opcions. El resultat de la votació serà vinculant, ha concretat el president de l'organisme descentralitzat, Genís Dalmau (LEST). Tant l'escut com la bandera han de tenir el mateix símbol, de manera que el vot servirà per als dos emblemes.

Les quatre propostes apareixen a la butlleta de votació i han estat avalades per Armand de Fluvià, l'assessor en matèria heràldica de la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat. La votació serà dissabte de les nou del matí a dos quarts de set de la tarda a la plaça de l'Església de l'Estartit. La proposta que obtingui més vots serà portada a la junta de veïns de l'EMD per a la seva aprovació i posterior inici del procés administratiu per a legalitzar-la.

La proposta A representa set rocs d'argent amb un fons blau, que simbolitza el mar. Els rocs són els set illots de les Illes Medes (d'acord amb la regulació heràldica, les illes tenen aquesta representació). La proposta B són tres faixes ondades abaixades d'argent, amb un mont de sable a la part superior. La C és un monestir d'argent amb set rocs i una faixa ondada a la part inferior. El monestir representa el que hi havia hagut a les illes, Sant Miquel de les Medes -ubicat a la Meda Gran, va estar dempeus des de 1408 fins a 1552, quan l'esfondrament d'una part de l'illa es va endur les restes que quedaven de la construcció-, i els set illots de l'arxipèlag. Aquestes tres propostes són de l'arxiver municipal, Enric Torrent.

La quarta, l'anomenada com a D, és obra d'un veí de l'Estartit, Lluís Xicoira. L'escut és una branca de corall -lògicament, lligada al fons marí de les Medes- i els set rocs que representen les illes de l'arxipèlag.

La tramitació d'un escut i una bandera per a l'Estartit es va aprovar a la junta de veïns del 27 de gener passat. Aleshores, hi havia sobre la taula dues propostes més: una que representava l'església de Santa Anna a través d'una porta, la qual va ser descartada en una presentació prèvia que els responsables de l'entitat municipal descentralitzada van fer; mentre que també es va quedar pel camí la proposta d'una torre -que podria simbolitzar les que hi havia al cap de la Barra i la Moratxa, de vigilància; o la torre del Rellotge, d'ús pesquer per tenyir les xarxes de pesca, ja que d'aquesta manera es conservaven millor-. Dalmau ha concretat que aquesta darrera és més adequada per a localitats amb una major presència d'elements patrimonials històrics.

Així doncs, l'administració de l'Estartit convoca tothom que vulgui participar a aquest procés el dissabte durant tota la jornada a la plaça de l'Església.