Sant Feliu de Guíxols rep 3,5 milions d'euros dels fons Next Generation per impulsar un «canvi» en el model turístic

La subvenció, de les més altes que aconsegueix, incrementarà el pressupost en un 10% i sumarà 14 milions d'euros d'inversió

D'esquerra a dreta, la regidora Núria Cucharero, l'alcalde Carles Motas i el regidor Josep Melcior Muñoz a la roda de premsa d'aquest 3 de gener del 2022. (Horitzontal)

D'esquerra a dreta, la regidora Núria Cucharero, l'alcalde Carles Motas i el regidor Josep Melcior Muñoz a la roda de premsa d'aquest 3 de gener del 2022. (Horitzontal) / Gemma Tubert

Gemma Tubert (ACN)

Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) rebrà 3,5 milions d'euros dels fons Next Generation per tirar endavant un pla de sostenibilitat per millorar urbanísticament la ciutat i «canviar» el model turístic. Es tracta d'una de les xifres més elevades que rep la ciutat i implicarà un increment del pressupost previst per a aquest 2022, que s'haurà de modificar. En total, es destinaran 14 milions d'euros a inversions. Entre els principals projectes previstos, hi ha la renaturalització i obertura al públic dels jardins de Can Blasco del Museu Thyssen, la cobertura de la riera, la digitalització de l'oficina de Turisme o la rehabilitació del Monestir per a la millora energètica, que s'endurà 1,3 milions d'euros.

3,5 milions d'euros dels fons Next Generation per tirar endavant un pla de sostenibilitat turística a Sant Feliu de Guíxols. Aquest és l'import que el municipi rebrà, a través del Ministeri d'Indústria, i que haurà de desenvolupar en diversos projectes fins al 2024. Es tracta de diverses iniciatives –algunes ja en fase d'execució i licitació- que, segons l'alcalde Carles Motas, s'emmarquen en el projecte de ciutat i que busquen, més enllà de millorar urbanísticament la ciutat, «canviar» el model econòmic i turístic. Es tracta d'una de les subvencions més altes que rep el municipi i l'única d'aquesta línia dels fons que rep una administració del Baix Empordà. «Estem molt contents i és un reconeixement a la feina feta», assegura Motas. De fet, la concessió obligarà a modificar el pressupost per aquest 2022, que tenia 12,5 milions d'euros previstos per a inversions. S'incrementarà en un 10% i el capítol d'inversions sumarà fins a 14 milions d'euros.

Entre els principals projectes que es beneficiaran d'aquests fons hi ha la renaturalització i obertura al públic dels jardins de Can Blasco del Museu Carmen Thyssen (600.000 euros), el sistema d'energia renovable a l'aparcament dissuasiu del museu (300.000 euros), la segona fase de la cobertura de la riera del Monestir (400.000 euros) o la rehabilitació del Monestir de Sant Feliu per a la millora de l'eficiència energètica (1,34 milions d'euros). També es crearà un Observatori del Turisme Sostenible (60.000 euros); es farà un pla integral de senyalització intel·ligent i accés universal als recursos turístics (100.000 euros), es renovaran els instruments digitals de màrqueting i comercialització turística (120.000 euros) i es digitalitzarà «l'experiència» de la nova Oficina de Turisme (150.000 euros), entre d'altres. La regidora de Turisme, Núria Cucharero, assegura que es tracta d'una oportunitat per renovar el model turístic del municipi sense oblidar «el sol i platja» i de tirar endavant projectes en els quals fa anys que treballen, en complicitat amb el sector.