Palamós resol el concurs d’abalisament i s’instal·len les primeres boies

El procediment s’ha endarrerit un mes perquè s’ha hagut de repetir la licitació

Base i cadenat d'una boia ecològica ubicada al litoral palamosí.

Base i cadenat d'una boia ecològica ubicada al litoral palamosí. / Ajuntament de Palamós

Redacció

L’Ajuntament de Palamós ha posat en marxa les feines d’instal·lació de l’abalisament de les zones de bany i de fondeig al litoral del municipi. El procediment s’ha endarrerit perquè, segons va avançar l’emissora municipal Ràdio Palamós, la renúncia de la primera empresa adjudicatària va endarrerir quatre setmanes el procediment i es va haver de repetir la licitació pública del servei. Ara el concurs s’ha resolt i el procés de col·locació de les boies ja ha començat, amb l’objectiu que estigui enllestit al llarg d’aquesta setmana.

El concurs l’ha guanyat l’empresa Sealand On-Offshore Services SL, per 95.986 euros amb l’IVA inclòs, uns 3.000 menys que el preu de sortida de la licitació. El contracte, amb una durada de 2 anys, preveu l’abalisament de les zones de bany de les platges i cales de Palamós, els canals de serveis municipals, les línies de vida, els camps de fondeig, i les zones d’especial protecció. Aquestes últimes es delimiten en espais especialment sensibles des del punt de vista ambiental, com és el cas de la cala Senià, l’entorn de les illes Formigues, la platja de Castell o la cala s’Alguer. El contracte d’abalisament no inclou les activitats nàutiques concedides a particulars. L’adjudicació es va formalitzar tot just aquesta setmana passada, i la col·locació dels abalisaments ja ha començat.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig, explica que «s’havia previst que tot estigués a punt a finals de maig-principis de juny, però el fet que la primera adjudicació no prosperés ha marcat aquestes setmanes de retard. Al llarg d’aquesta setmana s’acabarà de completar l’abalisament per separar les zones de bany de les embarcacions i també s’està acabant de fer el desplegament de les boies de fondeig ecològiques característiques de les zones d’interès i que aquest any creixen amb dues noves zones de fondeig, a cala Senià i les illes Formigues, que en total són unes 40 boies que haurien d’estar presents a finals de setmana quan acabi el desplegament complert d’aquest abalisament».

Al llarg d’aquesta setmana s’acabarà de completar l’abalisament per separar les zones de bany de les embarcacions i també s’està acabant de fer el desplegament de les boies de fondeig ecològiques característiques de les zones d’interès

Maria Puig

— Regidora de Medi Ambient de Palamós

El contracte d’abalisament prohibeix qualsevol mena de boia que arrossegui cadenes pel fons marí. Es referma l’aposta, iniciada ja l’any 2013, per les boies ecològiques o de baix impacte. En aquest sentit, se’n posen 36 a la cala Senià, 20 a les illes Formigues, i 20 més a la cala s’Alguer. De línies de vida, d’altra banda, n’hi haurà 8, en total. L’abalisament és un servei de temporada i tota la infraestructura ha d’estar retirada el dia 31 d’octubre, com a molt tard.

Subscriu-te per seguir llegint