L'alcaldessa de Serra de Daró es converteix en la primera dona que presideix el Consell Comarcal del Baix Empordà

Glòria Marull cedirà la presidència a Enric Marquès d'aquí a dos anys, seguint el pacte de govern entre Junts i ERC

La presidenta i els vicepresidents del consell comarcal del Baix Empordà.

La presidenta i els vicepresidents del consell comarcal del Baix Empordà. / Consell Comarcal del Baix Empordà

ACN

L'alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, s'ha convertit aquest dilluns en la primera dona que presideix el Consell Comarcal del Baix Empordà. Ocuparà el càrrec fins l'any 2025 quan, seguint el pacte de govern entre Junts i ERC a l'ens, cedirà la presidència a Enric Marquès. Durant el seu primer discurs, Marull ha destacat que assumeix el càrrec amb la voluntat de ser "propera" als alcaldes i alcaldesses de la comarca i s'ha compromès a treballar per millorar i dinamitzar els serveis comarcals (especialment per als municipi petits) i per continuar modernitzant la institució. A més, ha estès la mà als grups de l'oposició per sumar esforços i treballar plegats en projectes "clau" per al Baix Empordà.

Al ple de constitució del consell comarcal d'aquest dilluns, s'ha escenificat l'acord de govern entre Junts i ERC. En un comunicat, les formacions exposen que s'han aliat per afrontar els reptes de la comarca per als propers anys, apostant "per polítiques comarcals que ajudin a avançar cap a un model turístic, econòmic i de desenvolupament dels polígons industrials que aposti per la qualitat envers la quantitat, innovador, i ètic".

El ple ha investit presidenta l'alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull. És el primer cop que una dona assumeix el càrrec al consell comarcal del Baix Empordà. També creen tres vicepresidències. La primera l'ocupa Enric Marquès (ERC), la segona Raimon Trujillo (Junts) i la tercera Agnès Gasull (ERC). D'aquí a dos anys, està previst que Marquès sigui president, seguint l'acord entre els dos partits.

El ple, posteriorment, aprovarà les delegacions específiques dels consellers comarcals de govern: Enric Marquès (ERC la Bisbal) Promoció Econòmica, Patrimoni i cultura, Arxiu Comarcal i Consorci de Normalització Lingüística; Raimon Trujillo (Junts Palamós) Tresoreria i Recaptació i Turisme; Agnès Gasull (ERC Forallac) Sostenibilitat i Acció Climàtica; Carles Campmajó (Junts Calonge i Sant Antoni) Serveis Socials; Carme Viñas (ERC Calonge i Sant Antoni) Recursos Humans; Jordi Carol (ERC Corçà) Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana; Nines Rivas (Junts Sant Feliu de Guíxols) Ensenyament i Joventut; Xavier Coll (ERC Pals) Esports i Informàtica; Cecilia Barnosell (Junts Bellcaire d'Empordà) Arquitectura i Urbanisme; Daniel Encinas (ERC Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura) Habitatge, i David Marin (Junts Palafrugell) Polítiques d'Igualtat.

Una de les prioritats que s'han fixat és promoure la minimització de residus i fomentar la recollida selectiva així com la millora de la mobilitat comarcal, que permeti la transició cap a un model més verd i la reducció de les emissions de CO2. Ho volen aconseguir, remarquen, apostant pel transport a demanda i d'ús compartit, atenent a zones rurals i municipis grans configurats amb moltes urbanitzacions.

L'habitatge també serà una de les potes de govern d'aquest mandat, sobretot garantir-ne l'accés i entomar el repte del despoblament als municipis petits de primeres residències. També volen impulsar el Centre Especial i Ocupacional Tramuntana i fer èmfasi amb polítiques que ajudin al progrés social, educatiu i laboral davant de la situació precària de moltes famílies.

Les dues forces aposten per garantir un govern "fort, estable i eficaç que estigui al costat de la gent i dels ajuntaments, sobretot els més petits" durant el mandat 2023-2027 i per un repartiment de responsabilitats igualitari.