Setze anys fent tasques de vigilància al litoral a Platja d’Aro

Dos patrons de la Policia Local surten cada dia a bord d’una barca a fer prevenció i vigilen la costa 

També participen en rescats, controlen documentació, fan inspeccions de pesca, entre altres

L’embarcació arribant al port de Platja dAro

L’embarcació arribant al port de Platja dAro / David Aparicio

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Local de Castell-Platja d’Aro compta amb la Unitat de Medi Natural i Vigilància Marítima. Aquesta està dividida en subunitats i una d’aquestes és la de Vigilància Marítima. La conformen un sergent, que n’és el responsable, Andreu Masegosa i dos patrons, Xavier Gallego i Josep Maria Vivo. 

Els dos patrons surten cada dia mar i ho fan amb una embarcació rígida de 7,9 metres d’eslora que tenen a Port d’Aro. Aquesta els dona gran agilitat quan realitzen serveis.

Aquesta especialitat dins la Policia Local fa setze anys que existeix. L’estiu de 2007 es va crear la unitat i la barca que ja començar a treballar, destaca el sergent. La Unitat va néixer arran d’un incident que es va produir l’any abans quan una embarcació va entrar a la zona delimitada pels banyistes de les boies i una persona va resultar ferida», recorda el policia. Que afegeix que el cap de la Policia és qui va considerar que era «interessant disposar d’una embarcació i fer com la prevenció que fem al medi terrestre però també fer seguretat i auxiliar la ciutadania en el medi aquàtic». 

Un dels patrons fent tasques de vigilància a la costa del municipi

Un dels patrons fent tasques de vigilància a la costa del municipi / David Aparicio

Una idea que es va plasmar llavors i que porta 16 anys en funcionament al litoral d’aquest municipi de la Costa Brava, que a l’estiu multiplica la població. És en aquesta època de l’any quan els patrons tenen més feina però també treballen durant els 365 dies.

El seu dia a dia és variat però els dos patrons comencen la jornada el matí i el que fan és prevenció i vigilància a un màxim de tres milles dela costa. Entre els serveis més habituals hi ha la vigilància de la zona de boies per evitar que embarcacions entrin a la zona de banyistes però també en fan a la zona on hi ha camps de posidònia on no es pot ancorar. Es troben entre la Cala Rovira i la del Pi i les boies compten amb uns adhesius que ho indiquen. Navegant amb els dos patrons es veu com en un dia d’agost el matí no hi ha ningú ancorat.  

Garoines intervingudes en una actuació dels agents locals

Garoines intervingudes en una actuació dels agents locals / Policia Local de Castell-Platja d'Aro

Resposta immediata

Els rescats són dels serveis que necessiten la resposta més immediata i malauradament cada any han d’actuar. Entre els més habituals hi ha ajudar persones que han saltat pels penya-segats per exemple, a la zona de Sa Conca. En tots els serveis de platges, aquests agents compten amb l’assistència dels socorristes de Proactiva que sovint són els que els alerten dels fets. En rescats, els policies sovint s’encarreguen de «carregar la víctima des del medi aquàtic, la porten al a sorra i el SEM després actua», diu el sergent. Aquesta subunitat està coordinada també amb la Policia Marítima dels Mossos, Salvament Marítim però si és necessària la seva activació per la proximitat, són els que actuen primer. El litoral que treballen és petit, però Xavier Gallego recorda que alguna vegada -sempre amb avís a la Policia Local corresponent- han actuat per exemple a la platja de Sant Pol. 

A banda d’aquest serveis donen suport en esdeveniments que es fan al litoral al llarg de l’any i amb la perspectiva que tenen de tota la costa sovint, recorden els patrons són els primers en veure l’inici d’incendis. També vigilen les platges des de la barca amb els binocles i gràcies a la seva feina, indica Josep Maria Vivo, han reduït els furts a la platja i el passeig. Ells són els qui alerten les patrulles de terra i enxampen els lladres. A banda, també fan vigilància a la Cala Belladona que ha estat d’actualitat perquè no s’hi permeten els gossos. Si detecten gossos des del mar, alerten la patrulla per desplaçar-s’hi.

Negligències en la navegació i inspeccions de pesca

Els dos patrons estan habilitats per inspeccions de pesca i afers marítims. Controlen per exemple persones que desembarquen garoines i tonyina vermella. Si hi ha cap irregularitat denuncien i remeten les actes a Capitania Marítima. Un exemple de la seva feina és un dispositiu amb els Agents Rurals que el febrer els va permetre atrapar dos pescadors amb 564 garotes. Tenien llicència però n’havien agafat més de les permeses al dia. Un altre cas és una actuació d’aquest mes amb la Marítima dels Mossos. Van denunciar dos homes per usar arts prohibits per pescar: nanses. 

També aixequen denúncies voluntàries durant el control d’embarcacions i alerten del perill d’anar amb moto aquàtica i embarcacions que no requereixen llicència. Xavier Gallego recorda que les motos per exemple poden ser perilloses i també si es lloga una embarcació i no es té perícia per portar-les. Sovint rescaten gent que s’ha encastat contra les roques per aquest motiu.

Subscriu-te per seguir llegint