Palafrugell aprova una moratòria d’un any per als habitatges d’ús turístic

Durant aquest període l’Ajuntament ha suspès la tramitació de noves llicències 

Calella de Palafrugell en un dia d’estiu.

Calella de Palafrugell en un dia d’estiu. / Aniol Resclosa

Redacció

La manca de lloguer assequible és un problema endèmic i estès arreu de la societat del qual Palafrugell tampoc se n’escapa. El municipi, que multiplica la seva població durant els mesos d’estiu per la gran afluència de turisme, va aprovar en el ple d’aquest dimarts una moratòria de llicències de pisos d’ús turístic. Durant un any, l’Ajuntament suspendrà la tramitació de noves llicències. La mesura va comptar amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i Som Gent de Poble), així com d’ERC, els Comuns i Vox. Junts es va abstenir. Per al batlle del municipi, Juli Fernández, la iniciativa permetrà a l’administració local fer un retrat real de la quantitat de pisos d’ús turístic que hi ha i l’ús que se’n fa d’aquests. «Tot plegat neix perquè necessitem tenir una foto fixa d’on són els pisos d’ús turístic i també identificar els pisos que es fan servir amb finalitats turístiques sense autorització permesa, perquè això implica una distorsió del mercat immobiliari del poble».

Pacificar el mercat

L’alcalde afegeix que una de les finalitats de l’aprovació de la mesura és la «pacificació» de la situació. «Tenim clar que a les zones de platja hi ha molta concentració de turisme, però als barris, per exemple, hi ha discussió sobre si és necessari que n’hi hagi tants o no. Ara no tinc les xifres exactes, però cada any va pujant molt la xifra de pisos turístics. El nostre model és un model de turisme de qualitat i per això pensem que aturar les llicències és una bona mesura».

Fernández subratlla que la idea rondava des de feia temps. «Ja ho deia que cal fer una reflexió per saber on som. Sobretot per saber on són ubicats aquests pisos i també per tenir clar que en un barri perifèric, per exemple, genera distorsió dins el mateix veïnat que hi hagi pisos destinats al turisme, i per això cal tenir un control dels pisos que hi ha. Al final genera un problema perquè no hi ha habitatge públic, és un tema de mandat important que, a més a més, en un municipi com el nostre ho veiem accentuat perquè els preus dels habitatges també són elevats».

Pel que fa a la manca d’habitatge d’ús residencial, el batlle reconeix que això provoca que molta gent estudiï marxar de Palafrugell. «També hi ha aquesta situació que en els últims anys no hi ha hagut una política pública d’habitatge social i això sumat al fet que et situes en un lloc on hi ha preus molt elevats, doncs genera aquest efecte de fuga», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint