Agbar defensa a S'Agaró l'aigua regenerada com "la solució per garantir el subministrament" i fer front a la sequera

El CEO del grup detalla es "costa el doble que el tractament d'aigua tradicional, però menys que dessalinitzar"

El debat sobre 'Tranformació energètica i sostenibilitat' a la XXVIII Jornades Econòmiques de S'Agaró

El debat sobre 'Tranformació energètica i sostenibilitat' a la XXVIII Jornades Econòmiques de S'Agaró / acn

Ariadna Reche (ACN)

Agbar defensa l'aigua regenerada com "la solució per garantir el subministrament" i fer front a la sequera. Ho ha explicat aquest dissabte al matí el CEO del grup, Narciso Berberana, al debat sobre 'Tranformació energètica i sostenibilitat' en què ha participat a la XXVIII Jornades Econòmiques de S'Agaró (Baix Empordà). Berberana ha assegurat que regenerar aigua "costa el doble que el tractament d'aigua tradicional, però menys que dessalinitzar". A més, ha dit que també "redueix l'impacte ambiental" i que "no hi ha cap tractament més barat en termes sanitaris" perquè, de rebot, "evita malalties" derivades del seu ús. En la mateixa taula també s'ha parlat de l'ús del petroli en l'aposta cap a la descarbonització.

En aquest sentit, el CEO d'Agbar ha dit que "tot i que es pot reduir la proporció de petroli, en cap matriu energètica queda fora". Ho ha fet referint-se al fet que es treballa per descarbonitzar el planeta, però que aquesta solució no implica deixar de dependre del tot del petroli. A més també ha insistit en el fet que el que passarà segur és que caldrà més aigua perquè, segons ha dit, "en totes les matrius hi ha més demanda d'aigua".

En aquesta taula de debat també s'ha parlat dels efectes de la guerra d'Ucraïna sobre la dependència d'Europa del gas rus. El president d'Enagás, Antonio Llardén, ha explicat que la Unió Europea està "millor que fa un any en termes de gas". En concret, ha dit, "a tot Europa el nivell mitjà d'emmagatzematge de gas era del 29% i ara és d'entre el 90 i el 95%". Una xifra que, segona ha explicat, a l'Estat arriba fins al "98%" i permet cobrir "tot l'hivern".

Pel que fa a la utilització de l'hidrogen com a combustible, Lladrén ha dit que "serà un pilar fonamental per poder fer la transició energètica pel futur que és, fonamentalment, de descarbonització". Per poder arribar-hi, considera, que "cal electrificar més", seguint l'objectiu de la Unió Europea que és passar d'un ús per consum del 25% d'energia elèctrica al 50%. "Aquest increment de multiplicar per dos la quantitat d'energia que produïm haurà de ser amb la condició que sigui renovable i aquí hi juguen un paper important les renovables", com l'hidrogen que, segons ha dit el president d'Enagás podria "transportar-se a través dels gasoductes actuals".