Assumpció Mateu converteix en art el cartell de La Processó de Verges

L’artista i la seva obra és l’embrió del que serà un concurs de cartells per a artistes d’arreu de Catalunya 

S’han posat a la venda cent obres gràfiques il·luminades i l’original serà per al poble

Assumpció Mateu, signant una de les obres gràfiques.

Assumpció Mateu, signant una de les obres gràfiques. / Carme Vilà

Carme Vilà

Carme Vilà

La reconeguda artista catalana Assumpció Mateu ha convertit en art el cartell de la Processó de Verges. És l’embrió d’un projecte que s’estrena i que girarà al voltant d’un concurs per al disseny del cartell adreçat a artistes de Catalunya que es convocarà passat l’estiu. A banda del cartell, s’han creat un centenar d’obres gràfiques il·luminades que s’han posat a la venda. El cartell està inspirat en la Dansa de la Mort i apareixen elements com el rellotge sense agulles, la daga o l’esquelet. L’obra original i les properes que sorgeixin del concurs formaran part d’un fons de l’Associació de la Processó de Verges.

«Em van venir a veure en Bi (Lluís Puig) i l’Ignasi -dos membres de la Processó- i em van dir, hem de fer una cosa important per a la Processó, podríem fer un concurs pel cartell». Així explica l’Assumpció des del seu estudi de Jafre, a l’antic teatre com va sorgir la idea en la qual s’ha implicat a fons.

La presidenta de l’Associació de La Processó, Núria Roca, remarca que l’objectiu és que «cada any el cartell sigui una obra d’art, que es presentin artistes i ensenyar el potencial que hi ha al país». Un concurs adreçat a professionals, les bases del qual es donaran a conèixer més endavant perquè la idea és convocar-lo al voltant de setembre

Per donar-lo a conèixer i arrancar amb força, Assumpció Mateu ha creat el primer disseny. Dona imatge i promou La Processó de Verges que està declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional i els artistes es poden inspirar en molts elements. Ella ho ha fet en la Dansa de la Mort, hereva de les danses macabres de l’edat mitjana a l’Europa Occidental sobre la mort. Cinc esquelets salten al so d’un tabal: la bandera que avisa que la mort no perdona ningú; la dalla que sega la vida; el rellotge sense broques perquè a qualsevol hora podem morir; i dos platets perquè acabem convertits en cendra. 

Al cartell, sobre un fons tenyit de vermell representant la vida, hi apareixen la dalla, l’esquelet i el rellotge. I les frases «Nemini Parco», no perdono a ningú inscrites a la dalla; el «Tempus fugit», de «Lo temps és breu» de la bandera; i «Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris», que ets pols i en pols et convertiràs. 

L'artista treballa elements com el rellotge a l'obra gràfica.

L'artista treballa elements com el rellotge a l'obra gràfica. / LA PROCESSÓ

En l’obra gràfica que s’ha posat a la venda està il·luminada per l’artista (els números i l’esfera del rellotge, la numeració de cada exemplar i la signatura). Les 50 primeres es venen a 80 euros, i la resta seran a un preu de gairebé el doble. «L’obra original formarà part del poble», diu Mateu, i les properes que sorgeixin del concurs serviran per anar creant una col·lecció. Tot plegat per afegir un element més de valor, a una de les processons més conegudes de Catalunya.

Subscriu-te per seguir llegint