El sabater de Palafrugell que va dissenyar el logotip d’ERC

Joan Cama va ser l’autor del dibuix i un dels seus amics el va formar amb ferro 

Un dirigent del partit s’hi va fixar i va demanar si el podien utilitzar com a imatge 

Els fills de Cama, Francesc i Jordi, amb una imatge del logotip original d’ERC i amb l’actual.

Els fills de Cama, Francesc i Jordi, amb una imatge del logotip original d’ERC i amb l’actual. / Laura Fanals

Laura Fanals

Laura Fanals

Un dia, llegint La Vanguardia, el sabater palafrugellenc Joan Cama Bastons va topar amb un article que parlava sobre els logotips de partits, i que lloava el dels socialistes i el d’ERC. «Collons, però si aquest el vaig fer jo!», va exclamar. Així ho recorda el seu fill gran, Jordi Cama Rivas, que hi era present i que es va assabentar així que el seu pare era l’autor del logotip original de la formació republicana. Ara, la secció local d’ERC està investigant aquesta història, i el passat 15 de març la van donar a conèixer durant la inauguració de la nova seu de la federació a Girona, al carrer Joaquim Vayreda.

La recerca l’han dut a terme les exregidores republicanes de Palafrugell Roser Massaguer Malleu (actual presidenta de la secció local) i Mònica Tauste. L’objectiu era fer un homenatge al primer alcalde republicà del muincipi, el mestre Josep Sagrera, i fent recerca van anar a parar fins a Jordi Cama, que els va preguntar: «Ja ho sabeu, que el meu pare va dibuixar el logotip d’Esquerra?»

Joan Cama i Bastons era membre d’una nissaga de sabaters molt arrelada a la vila, amb gairebé 160 anys d’història: la sabateria Cama. Com a bon sabater, tenia molta mà dibuixant, ja que havia de dibuixar els patrons de les sabates, i a més era militant i secretari local d’ERC a Palafrugell. Segons explica el seu fill Jordi, l’any 1931, quan es preparava per anar a una concentració del partit a Barcelona, on Francesc Macià feia un míting, va dibuixar el logotip -el triangle amb les quatre barres- i el seu amic Baldomer Felip el va forjar amb ferro, per tal de poder-lo portar alçat i que destaqués entre la multitud juntament amb una bandera. Algun dirigent de la llavors incipient formació republicana s’hi va fixar i va demanar si el podien utilitzar com a logotip de la formació. A partir de llavors, el partit el va anar adoptant per a les seves comunicacions.

«El meu pare mai li va donar cap importància», recorda Jordi Cama. Republicà de soca-rel, Joan Cama ho va passar molt malament amb l’arribada del franquisme. «Després de la guerra, el cabo Tomás de la Guàrdia Civil el tenia entrevessat perquè era republicà i per això el va masegar molt: li embargaven les sabates, li posaven multes, l’impedien vendre...», recorda. Fins i tot li van incautar la ràdio i la màquina d’escriure, «i tot perquè havia estat el secretari d’ERC a Palafrugell», assenyala el seu fill. 

Durant molt de temps, Joan Cama -que va morir als 95 anys- no va parlar de la seva autoria en relació al logotip, i no va ser fins anys més tard que ho va comentar de manera íntima a alguns familiars i amics. A partir d’aquí, la història es va divulgar a nivell local (a la revista el Campanar de Palafrugell i a la Revista de Girona l’any 1990), i no ha estat fins ara que la secció local de Palafrugell n’ha fet una investigació en profunditat per tal de divulgar obertament aquesta història. Durant la inauguració de la seva nova seu a Girona, a la qual van assistir Jordi Cama i el seu germà Francesc, van donar a conèixer tot el que han descobert fins ara, malgrat que la seva intenció és continuar investigant per acabar de saber-ne tots els detalls. 

Subscriu-te per seguir llegint