El port de Palamós rep el primer creuer de la temporada a la Costa Brava

Entre el port de Palamós i el de Roses es preveuen 61 escales i 53.000 passatgers

Vídeo: El port de Palamós rep el primer creuer de la temporada a la Costa Brava, que portarà 53.000 passatgers i 61 escales

ACN

Gemma Tubert / ACN

Gemma Tubert / ACN

El port de Palamós ha rebut aquest dilluns el primer creuer de la temporada a la Costa Brava, que preveu 61 escales i 53.000 passatgers entre aquest i el de Roses. Les xifres suposen un 1,3% més de turistes i un augment del 15% en les escales respecte de l'any passat. Segons un estudi de l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA), s'estima que l'activitat de creuers al territori generarà un impacte econòmic de 5,1 milions d'euros. El Viking Saturn ha donat el tret de sortida amb 900 passatgers nord-americans, canadencs i australians.

La temporada de creuers a la Costa Brava ha començat aquest dilluns amb l'arribada del creuer amb bandera noruega Viiking Saturn. El vaixell ha arribat al port de Palamós cap a les nou del matí procedent del port francès de Marsella amb 900 passatgers a bord, la majoria nordamericans. Al llarg del dia d'avui, els passatgers visitaran el municipi però també altres poblacions com Pals, Peratallada, Figueres, Empúries o Tossa de Mar, a més de fer rutes dels vins de la DO Empordà en cellers de la zona. Cap a les vuit del vespre, salparan cap al port de Barcelona on s'hi estaran tres dies.

El Viking, que visita per primera vegada la Costa Brava, fa la primera de les 61 escales previstes a la demarcació. La majoria, 52, es faran al port de Palamós i portaran un total de 53.000 passatgers (51.500 també a Palamós). Les xifres suposen un lleuger increment en el nombre de visitants (un 1,3%) i un augment de les escales (un 15%) respecte de la temporada anterior. Al port de Palamós, però, hi haurà un 1% menys de passatgers i un 6% més d'escales.

Aquí, la temporada turística durarà vuit mesos i s'acabarà el 24 de novembre amb la visita del Seabourn Sojourn. El 57% dels creuers hi faran parada en temporada baixa i el 43% restant, en temporada alta. Aquest any, a més, hi haurà tres escales inaugurals més: Viking Sea, Silver Ray i Spirit of Discovery. I sis creuers faran escala per primera vegada als ports de Palamós i Roses.

Pel que fa al perfil dels visitants, la majoria dels creuers porten turistes nordamericans i del mercat europeu. Aquesta temporada, el 50% dels creuers que vindran seran del mercat nord-americà i el 50% d'Europa.

Segons la CLIA, l'activitat dels creuers al territori tindrà un impacte de 5,1 milions d'euros, tenint en compte que cada passatger que desembarca al port es gasta de mitjana uns 90 euros. A aquesta xifra, s'hi afegeixen sis euros per passatger, en concepte de despesa vinculada al vaixell pels serveis portuaris.

Un "equilibri perfecte"

La directora general de Ports, Annabel Moreno, assegura que hi ha un "equilibri perfecte" dels creuers a Palamós amb 52 escales. "És el que creiem que pot aguantar el territori i el que aporta més benefici econòmic sense un impacte negatiu", afirma.

Per la seva banda, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, celebra l'impacte "positiu" que tenen els creuers pel municipi. "Acaben consumint i comprant aquí", remarca Puig.