Ni complements sexuals ni gent amb roba interior: Platja d'Aro prohibeix els comiats de solters "incívics"

La nova ordenança de Civisme, aprovada per àmplia majoria, sancionarà grups de persones que vagin despullats o amb roba interior

Les sancions per incomplir la normativa poden arribar a 1.500 euros

Interins reforçaran la plantilla de la Policia Municipal aquest estiu

Interins reforçaran la plantilla de la Policia Municipal aquest estiu / Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró

O.P.T

Platja d’Aro vol posar fi a la proliferació de comiats de solter «incívics». L’ajuntament acaba d’aprovar inicialment una ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana que, entre d’altres, vol acabar amb els sorollosos grups de persones que llueixen ninots de caire sexual, o que es passegen en roba interior pel municipi creant xivarri i generant molèsties als altres usuaris de la via pública. La ordenança, que va rebre un suport majoritari del ple i que ara entra en període d’al·legacions, pretén frenar amb el model d’oci que tant rebuig gera entre la població per les molèsties que causa.

«No es tracta prohibir els comiats de solter, perquè a nivell normatiu no podem. El que podem prohibir, regular i sancionar són les actituds que provoquen desavinences en la convivència en l’espai públic: com les disfresses sexuals o l’excés de sorolls», va dir l’acalde Maurici Jiménez durant el plenari.

Nuvi lligat a un fanal

El cap de la Policia Local, David Puertas, ha posat aquest matí un exemple recent d'un d'aquests comiats de solter que va derivar en molèsties perquè, ja de matinada, el grup anava amb música alta i van lligar el nuvi a un fanal amb cinta aïllant. Són conductes, remarca Jiménez, que "sobrepassen" les normes de convivència i que volen combatre amb l'ordenança.

  • Segons l'ordenança, les infraccions lleus se sancionaran amb 300 euros, les greus amb 750 i les considerades molt greus amb 1.500. Jiménez ha concretat que han augmentat el rang de les sancions i que infringir la normativa a partir del juny suposarà haver d'afrontar multes més altes (en l'anterior, les lleus eren de 150 euros).

Els grups de l’oposició van rebre amb satisfacció aquesta posada al dia de l’ordenança de civisme, però van insistir en la necessitat que l’ajuntament tingui la capacitat de fer-la complir. En aquest sentit, Aparicio va apuntar que la plantilla de la Policia Local es reforçaria amb dotze interins durant la campanya d’estiu, durant la qual el municipi pot acollir fins a 140.000 persones en un sol dia.

Platja d’Aro no és el primer municipi que actua contra aquest model de comiats de solter. Tossa de Mar va ser pioner en fer-ho ara fa deu anys. A principis d’aquest any, Lloret de Mar també va expressar la voluntat de prohibir els comiats de solter «que pertorbin la tranquil·litat i la pau dels veïns i provoquin una mala imatge» del municipi.

En els darrers mesos, diverses ciutats d’arreu de l’Estat -Sevilla, Màlaga, Granada, Logroño o Lleó- han regulat aquest tipus de celebracions grupals. En la majoria de casos estableixen multes d’entre 750 i 1.000 euros per estar en espais públics sense roba o únicament en roba interior, amb roba o complements que representin els genitals humans o amb ninots o elements de caràcter sexual.