Mor l'històrica diputada Trinitat Neras

La begurenca va ser una de les primeres vuit diputades del parlamentarisme català

Trinitat Neras i Plaja l'any 2013.

Trinitat Neras i Plaja l'any 2013. / CRDI /Ajuntament de Girona

Redacció

Redacció

L’exdiputada al Parlament i candidata el 1991 a l’alcaldia de Begur Trinitat Neras i Plaja (Begur, 1941) ha mort als 82 anys. Neras va ser escollida a la circumscripció de Girona en sis eleccions consecutives (1980, 1984, 1988, 1992, 1995 i 1999) i va ser diputada al Parlament per CiU durant 23 anys.

Medalla d'Honor del Parlament

Va ser una de les primeres vuit diputades del parlamentarisme català, elegides el 1980, juntament amb Rosa Barenys, Dolors Calvet, Teresa Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata i Assumpció Sallés. L’any 2015, la cambra catalana les va reconeixer amb la Medalla d’Honor «pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i l’autogovern».

Neras va ser l’encarregada de parlar en nom de les guardonades. L’exdiputada entre el 1980 i el 2003 va destacar la feina parlamentària d’aquella època, «aportant un gra de sorra al costat d’altres dones que han contribuït que aquest país sigui un model de convivència, de respecte a la llengua i a la nostra cultura».

La lluita per incrementar la presència de les dones en el món de la política va ser una de les seves principals tasques parlamentàries, alhora que va fer d’enllaç amb el territori i va treballar en el sector turístic.

Trinitat Neras, amb un ram de flors durant un homenatge que li van fer a Calonge l’any 2003

Trinitat Neras, amb un ram de flors durant un homenatge que li van fer a Calonge l’any 2003 / Marc Martí

Inicis en la política

Va entrar en política l’any 1977, quan juntament amb el seu home, Emili Tarrés - que va ser alcalde de Begur durant quatre anys (1983-87)- es van afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La seva entrada al Parlament va ser una casualitat. Després d’alguns problemes per formar la candidatura de Girona -Ramon Sala i Josep López de Lerma que n’havien de formar part en van sortir per diferens motius-, la secció de CDC al baixempordà va pressionar perquè Neras en formés part. Ella mateixa explica que Jordi Pujol era reticient a incorporar-la en un lloc destacat, i que finalment va ocupar el número set de la llista, un lloc que, per les expectatives del partit, no havia sortir. Però CDC va aconseguir set diputats a Girona i es va convertir en diputada.

Trinitat Neras al costat de Pere Macias en un sopar electoral a principis dels 90 amb empresaris del Baix Empordà

Trinitat Neras al costat de Pere Macias en un sopar electoral a principis dels 90 amb empresaris del Baix Empordà / Marçal Molas/INSPAI

A més de la seva carrera política al Parlament, va ser candidat a l’alcaldia de Begur l’any 1991. El PSC es va imposar a les municipals i va ser regidora a l’oposició durant quatre anys. Abans de la seva carrera com a política va treballar al negoci familiar (una fonda a Begur) li en els sectors de l’hoteleria i de la construcció. Posteriorment, l’any 2006, va ser escollida consellera general de Caixa Girona.

Aquest dimarts a les 3 de la tarda a l’església de Sant Pere de Begur se celebrarà la cerimònia de comiat.