És ben sabut que els petits passos són poderosos, i la consciència individual i el canvi d’hàbits també formen part de la solució. Hi ha diverses accions i hàbits que poden ajudar-nos a estalviar i alhora a promoure una llar més sostenible i amable amb el nostre planeta.

Per començar, és important tenir finestres de doble vidre, així com la possibilitat de tenir l’habitatge aïllat tant pel sostre, parets i el terra per estalviar energia. 

Els electrodomèstics són presents a quasi tots els habitatges, i per això es recomana que siguin d’un rendiment energètic eficient. Pel que fa als aparells d’aire calent i fred, s’aconsella fer-ne un ús raonable i regular-los a la temperatura adequada. En el cas de la calefacció, es recomana posar-la a 20 graus, i en el cas de l’aire condicionat es té una bona temperatura als 26 graus. 

El bloc d’Oxfam Intermon també ofereix diversos consells per millorar la sostenibilitat ambiental de la llar, com ara substituir les bombetes clàssiques per LED, que, tot i que són més cares, són menys contaminants i duren més. L’ONG també recomana col·locar atomitzadors a totes les aixetes, que permetrà un estalvi de fins a un 50% d’aigua.

L’estalvi d’aigua també s’aconsegueix instal·lant una cisterna de doble descàrrega d’aigua al vàter. Segons l’ONG, cada vegada que tirem la cadena gastem uns 12 litres d’aigua, i amb aquest sistema es podrà reduir a la meitat. 

La gestió dels residus també és molt important. La regla de les tres R, «reduir, reutilitzar i reciclar», té l’objectiu de reduir els residus generats des de casa. Per ser més eficients, podem fer petits gestos com aplanar bé els brics i les llaunes abans de llençar-los, per aprofitar més les bosses d’escombraries i estalviar-nos viatges al contenidor.