Deu plantes d’exterior resistents a la calor i el fred

Són plantes que no requereixen atencions especials

Aquestes plantes t'ajudaran a eliminar les humitats a casa

El gerani se l'anomena el 'rei dels balcons'.

El gerani se l'anomena el 'rei dels balcons'. / Dragana_Gordic

Vega S. Sánchez

La pandèmia i el confinament han canviat els hàbits dels espanyols. El fet d’haver passat gairebé tres mesos tancats a casa i que no puguem viatjar a l’estranger ni sortir de la comunitat fa que donem més valor a les vivendes i que els balcons i jardins s’hagin convertit en articles de luxe. I la decoració d’aquests, igual que en el seu moment la rebosteria i la cuina, en una nova afició en aquests temps tan convulsos.

No obstant, tal com passa quan posem fil a l’agulla, hi ha plantes més fàcils o més difícils de cuidar. «Si es viu en una zona on el clima és molt calorós a l’estiu i fred a l’hivern, s’han de buscar plantes que es puguin adaptar a aquestes condicions», afirma Núria Abellán, responsable de les col·leccions de viver del Jardí Botànic de Barcelona. I el truc és molt senzill, afegeix l’experta: «Busqueu el lloc d’origen de la planta i cuideu-la com si fóssiu allà: si és un lloc on fa molt sol i plou poc, si hi sol haver ombra o mitja ombra... Ens n’hem d’informar i aplicar el sentit comú», diu Abellán.

I posa l’exemple d’una varietat de cactus autòctona de Xile, «que viu de les boires matutines, pràcticament sense aigua», per la qual cosa és lògic que a aquesta planta se l’hagi de regar en petites dosis i no gaire sovint.

Plantes aromàtiques

D’aquesta manera, seria lògic pensar que, amb la diversitat de clima que hi ha a Espanya, no hi ha un tipus de planta que pugui sobreviure en una punta del país i a l’altra –a Galícia i a Catalunya alhora, per posar un exemple– però no és així. «Qualsevol planta aromàtica és fàcil de cuidar i no requereix gaire esforç», afirma Abellán, si es té en compte que a l’Atlàntic necessitarà menys aigua i més llum que al Mediterrani.

Però també hi ha plantes més vistoses que qualsevol persona pot tenir al seu balcó o jardí, tot i que no en sigui gaire destre, perquè amb prou feines requereixen tenir-ne cura i són resistents a la calor i al fred, com aquestes deu:

Clavell

El seu nom científic genèric és ‘Dianthus caryophyllus’, i és una planta herbàcia perenne originària del sud d’Europa que pot arribar a fer un metre d’altura. Hi ha moltes varietats de clavell, una flor agraïda i que requereix poques cures. Les flors comencen a brotar ara, a la primavera, i ho fan fins gairebé la tardor, tenen una forta fragància i els seus colors més comuns són el vermell, el rosat, el blanc, el groc... Necessita estar exposada al sol i a l’aigua de forma freqüent, i resisteix la calor sense problemes (fins a 40°) i a gelades de fins a -5 °C.

Begònia

És una planta d’origen tropical que procedeix de llocs com el centre i sud d’Amèrica, Àsia i l’Àfrica, però que ha sabut adaptar-se a un clima als antípodes del dels seus orígens. La majoria –té més de 1.500 espècies diferents– requereixen temperatures càlides, ombra lleugera (poques toleren el sol directe) i terra que no estigui constantment humida, però que tampoc es deixi assecar completament. Moltes de les espècies creixen i floreixen durant tot l’any. Necessita temperatures càlides o suaus d’entre 18 i 22 graus, però resisteix mínimes de 7 i 10° i màximes de 38°, depenent de l’espècie.

Lavanda

És una planta aromàtica i subarbustiva, originària de la regió mediterrània, que pot arribar a una altura de fins a un metre. Les seves precioses inflorescències de color morat broten a la primavera i l’estiu. I per subsistir en té prou amb sol directe i poca aigua. Resisteix sense dificultat les gelades de fins als -5 °C i les temperatures altes de 38-39 °C.

Roser

És l’arbust de flor més popular del món. Originari d’Àsia, Europa, l’Amèrica del Nord i l’Àfrica nord-occidental, mesura entre 2 i 20 metres, depenent de l’espècie. Produeix flors, generalment aromàtiques, durant gran part de l’any. I és una planta molt productiva i agraïda: sense gairebé cures i només posant-la a l’exterior i regant-la entre tres i quatre vegades per setmana a l’estiu i cada quatre o cinc dies la resta de l’any, resisteix temperatures que van des dels 38 °C fins als -12°.

Petúnia

Nadiues de Sud-amèrica, són plantes perennes que necessiten llocs molt lluminosos i tenir entre 4 i 5 hores diàries de sol directe, tot i que també poden créixer en llocs d’ombra parcial, però donaran menys flors. La seva altura oscil·la entre els 30 i els 50 cm i creix formant massissos, de manera que se sol utilitzar per crear tanques i parterres al jardí. Les flors són abundants, sense parar des de principis de primavera fins a finals de tardor. Poden tenir qualsevol color excepte el taronja i hi ha varietats bicolors. També es cultiva en testos i jardineres. Els agraden les temperatures càlides d’entre 16 i 25 graus, però resisteixen fins a 4 °C a l’hivern i 36° a l’estiu.

Caputxina

És una planta ornamental originària de l’Amèrica del Sud, de fulla caduca, que no supera els 50 cm d’altura. Hi ha nombroses varietats amb flors vermelles, ataronjades o grogues, i té nombroses propietats: antioxidants, diürètiques, antisèptiques, antibiòtiques... Les llavors germinen en uns 14 o 20 dies i floreixen en 7-10 setmanes després de la sembra. És de climes temperats, però tolera les gelades sempre que no siguin gaire intenses i llargues. Les temperatures màximes que accepta són 36° i les mínimes, entre 5° i -1°.

Calèndula

Planta herbàcia, aromàtica i perenne, no se’n sap del cert la procedència exacta, tot i que sí que es coneix que és de l’àrea mediterrània perquè era molt utilitzada pels antics grecs. El seu nom ve del llatí ‘data’ (calendari), per la seva capacitat de florir al llarg de tot l’any. També era coneguda per hindús i àrabs per les seves qualitats terapèutiques com a herba medicinal. Pot arribar a mesurar fins a 50 cm d’alt i les seves flors, que són de tonalitats taronja i groc vibrant, es tanquen de nit i s’obren a trenc d’alba. Resisteix perfectament temperatures altes i baixes (de fins a 39° i -5°, sempre que no siguin persistents).

Gerani

Considerat el ‘rei dels balcons’, agrupa 422 espècies que donen flors de gairebé tots els colors: vermell, rosat, blanc, porprat... El seu hàbitat són totes les regions temperades del món, incloses les zones muntanyoses dels tròpics, tot i que es troben majoritàriament a la regió oriental del Mediterrani. La flor arriba a mesurar fins a 45 cm i resisteix temperatures de fins a -3 °C, tot i que la neu i la calamarsa poden malmetre’n les fulles. Aguanta temperatures màximes de fins a 40° i tolera llum solar directa constant.

Buguenvíl·lea

És una planta enfiladissa i espinosa, oriünda de Sud-amèrica i molt apreciada per la seva espectacular floració (de colors fúcsia, rosa, blanc...) i perquè no exigeix gaire manteniment. Pot arribar a fer 6-8 metres d’altura i pot tolerar temperatures de fins a 38 ºC, però és sensible a les gelades: aguanta temperatures de 5 °C però les de -3 °C o inferiors la fan malbé.

Clemàtide

Engloba al voltant de 300 espècies de plantes herbàcies i són grimpadores originàries d’Europa i Àsia. Pot arribar a fer 3 metres d’altura i requereix sol directe o ombra clapada, que és la que es produeix sota dels arbres frondosos. Les seves flors són diverses en forma –de campaneta, estrella o fanalet– i color –blanques, violetes, blau marí o pàl·lid, porprats...– i tenen una aroma similar al gessamí, tot i que és menys delicada. Resisteix molt bé els canvis climàtics i el fred, ja que arriba a suportar extrems de fins i tot -15° i 22 °C.