Les fundacions dels partits polítics catalans reben subvencions de tot arreu. Diari de Girona va publicar el 22 de novembre que havien rebut ajuts per un import de quasi vuit milions d'euros en els últims cinc anys. Encara hi faltaven diners. El conseller d'Interior, Joan Saura, va subvencionar les fundacions dels partits amb 114.368 euros l'any 2008 i el vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira amb 19.130 euros més durant els primers nou mesos de 2009. El més curiós, o no tant, és que ambdós consellers han afavorit les fundacions de les seves respectives formacions polítiques.

Dels 114.368 euros concedits per la Conselleria d'Interior i Relacions Institucionals, 61.843 euros (un 54%) han estat per a fundacions d'ICV, EUiA i el PCC, malgrat que la representació parlamentària del conjunt de la coalició només és del 9,5%.

Tot i que la Fundació Nous Horitzons (ICV) i l'Alternativa (EUiA) són les úniques que reben subvencions estructurals, Joan Saura ha afegit en el llistat de subvencionades dues fundacions més vinculades a la seva coalició: la Pere Ardiaca i l'Associació Dones amb Iniciativa. La Pere Ardiaca pertany al Partit dels i les Comunistes de Catalunya. La presideix un veterà militant comunista, Celestino Andrés Sánchez, exdiputat del PSUC i d'ICV, i entre els seus vocals i figura Joan Josep Nuet, senador d'ICV-EUiA, designat pel Parlament català.

De totes les fundacions subvencionades, la més beneficiada va ser la Nous Horitzons, la del partit que presideix el mateix Saura, amb 35.536 euros, més del doble que la següent més beneficiada, la Josep Irla (ERC). La finalitat de les subvencions rebudes per la fundació d'ICV eren "Joves per la pau i la justícia social a Colòmbia (24.649 euros)", "Homenatge a Joan Comorena (8.800 euros)" i "Viatge al FSE, organització taller del moviment antiguerra a nivell europeu (2.087 euros)". La Fundació Pere Ardiaca (PCC) va rebre tres ajuts diferents: 5.604 euros per "Pau, ?guerra i neoliberalisme", 7.155 per "El discurs dels humans per la democràcia i la millora de la vida" i 3.300 per "Dones lliures". La Fundació l'Alternativa (EUiA) dues subvencions: 3.222 euros per "Polítiques de seguretat alternatives i de progrés" i 2.400 per "Recuperació de la memòria democràtica: valors republicans, exili i lluita antifranquista". I l'Associació Dones amb Iniciativa 4.636 euros per "El paper de les dones en la construcció de la pau: el cas de les dones de negre".

Entre la resta de subvencions destaca la críptica finalitat dels 7.200 euros a la Trias Fargas (CDC) per "revisar la memòria" i els 7.014 a la Coll i Alentorn (UDC) per "Llacunes de la memòria històrica".