Les comarques del Pirineu poden presumir de moltes coses però no de tenir platges. Però quan arriba la calor la gent de la zona no renuncia a un bon bany i és llavors quan alguns pantans es converteixen en platges. La Torrassa i l'Estany de Montcortés (Pallars Sobirà) o Sant Antoni (Pallars Jussà) en són un exemple. La Torrassa està més destinat als esports d'aventura com la canoa, Montcortés és un estany de formació d'origen càrstic i el segon més gran de Catalunya després del de Banyoles. Tot hi estar inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural és habitual trobar-hi gent banyant-se. Sant Antoni fa també la funció de platja i molta gent s'hi banya i fins i tot navega amb petites embarcacions.

L'origen càrstic de l'Estany de Montcortés, al municipi de Baix Pallars, es converteix en un espai lacustre excepcional de característiques úniques a Catalunya i la Península Ibèricca, junt amb el de Banyoles. És l'únic amb el de Basturs (Pallars Jussà) d'origen no glacial dels Pirineus. Té una font interna i una profunditat d'uns 30 metres. Aquest estany es troba situat a uns 1.000 metres. Durant la primavera i l'estiu hi va molta gent de la zona a banyar-se i aprofiten els prats de pastura del costat per prendre el sol. No és estrany doncs veure péixer vaques al mateix lloc on els banyistes prenen el sol.

El pantà de Sant Antoni (Pallars Jussà) és la superfície d'aigua dolça més gran de Catalunya. És un lloc ideal per a la pràctica d'esports nàutics o per gaudir de les seves platges o cales accessibles sols amb barca. Aquest embassament està situat al Prepirineu, té una longitud d'11 quilòmetres i una profunditat de 86 metres. En aquest pantà hi ha diferents establiments turístics al seu costat com càmpings o bars. Al 'Xiringuito' de la Pobla de Segur és molt habitual que la gent de la zona hi acudeixi per refrescar-se i prendre el sol en època de calor.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà va posar en marxa el Parc Territorial Collegats Terradets per dinamitzar aquesta zona de l'eix fluvial amb actuacions com la creació de rampes i ancoratges d'embarcacions, habilitació de zones de bany, passeres d'accés a la làmina d'aigua per a la pesca i el bany entre altres. Si al pantà de Sant Antoni s'alterna el bany, la pesca i els esports nàutics al de Terradets bàsicament hi van amants dels esports.

La Torrassa, al municipi de la Guingueta d'Àneu, està situada a 938 metres d'altitud. És un pantà on la pràctica de la pesca és habitual i també té instal·lacions preparades per la pràctica dels esports d'aventura i d'aigües tranquil·les. Alícia Cases, de l'empresa Roc Roi, ha explicat que és un pantà petit i que moltes famílies aprofiten per anar a donar-hi un tomb amb caiac i després banyar-se una estona. Cases afegeix que tot i estar a la muntanya el pantà ofereix activitats molt similars a les de platja i és un reclam per molts turistes. La única diferència és que la temperatura de l'aigua és una mica més freda i que les embarcacions de platja i de embassaments són una mica diferents.

Tot i estar en ple Pirineu tots aquests pantans es converteixen en un excel·lent reclam tant per a turistes com per a gent del territori que en època de calor és converteixen en un excel·lent substitut de les platges.