El Ministeri de Transports i la Generalitat han arribat a un acord aquest dilluns per a l'ampliació de l'aeroport del Prat mitjançant l'allargament de la tercera pista i la construcció d'una terminal satèl·lit, segons ha anunciat la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, després de la reunió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. Rodríguez ha confirmat que l'ampliació suposarà una inversió de 1.700 milions d'euros i ha qualificat l'acord de "grandíssima notícia" perquè permetrà que l'aeroport es converteixi en un 'hub' intercontinental. L'acord arriba després de mesos de debat i actes a favor i en contra del projecte.

La ministra portaveu també ha subratllat que suposarà la creació de 83.000 llocs de treball directes i 365.000 en total.

Rodríguez ha indicat que l'anunci de l'acord per ampliar l'aeroport ha coincidit en el temps amb la trobada, però que no s'ha tractat amb profunditat entre els dos executius i que només s'han limitat a "celebrar-lo". De fet, ha avançat que aquest dimarts la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, n'oferirà més detalls.

Segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, el govern espanyol portava "temps" treballant en aquest acord i que en el cas de les ampliacions del Prat i de Barajas calia el vistiplau dels governs de la Generalitat i la Comunitat de Madrid, respectivament. "Crec que serà una gran notícia celebrada per tots els catalans", ha comentat la ministra de Política Territorial, que ha celebrat que es pugui "culminar amb èxit la fase final".

Rodríguez ha expressat també la seva confiança que les autoritats comunitàries donaran la seva conformitat al projecte, tot i que suposa envair l'espai protegit de La Ricarda, inclòs dins de l'espai Xarxa Natura 2000. "Compleix amb totes les necessitats de sostenibilitat mediambiental", ha garantit la ministra, que ha afegit que el projecte s'emmarca des d'una "perspectiva sostenible", com la millora d'emissions i l'ús de nous biocombustibles.

Aquesta tarda, les dues parts s'havien reunit en una trobada secreta a la seu del Ministeri amb la presència de la titular de Transports, Raquel Sánchez, i el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. La inversió per a les obres suposarà una inversió de 1.700 milions d'euros, que seran incloses en el DORA, que el Consell de Ministres té previst aprovar al setembre.

L'acord arriba després de mesos de debat des que el president d'Aena, Maurici Lucena, demanés a la Generalitat que es pronunciés aquest estiu si apostava no per a l'ampliació de la infraestructura, amb l'objectiu de convertir-lo en un 'hub' intercontinental i millorar les connexions directes amb les principals capitals del planeta. La proposta, però, suposa la invasió d'un espai protegit mediambientalment, que Aena haurà de compensar.