ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem han registrat conjuntament una proposta de resolució per crear una comissió d'investigació del cas Pegasus al Parlament. Ho han fet després que la Junta de Portaveus del Congrés hagi tombat aquest dimarts la comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus i Candiru que van registrar al Congrés Unides Podem, ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG. Els grups parlamentaris consideren que la cambra no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, "que atempten directament contra drets fonamentals".

La comissió tindrà com a objecte "conèixer els detalls de les intromissions a representants polítics i la societat civil catalana "a través del spyware Pegasus i Candiru" per part de l'Estat, "bé a través del CNI o altres organismes públics".

Es portaran a terme "les accions legislatives i judicials pertinents", d'acord amb les conclusions, i s'exigirà "les responsabilitats polítiques, penals o civils". Finalment, es contempla que es farà un dictamen, que s'elevarà al ple per debatre'l.

A la comissió també es vetllarà per conèixer els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als Departaments de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència i Justícia del govern espanyol que hagin participat en el monitoratge i control dels afectats i aclarir-ne l'abast temporal.

Altres finalitats seran conèixer els processos de contractació de l'espionatge, saber de quina tutela judicial, "si és que ha existit, s'ha servit l'operació d'espionatge per part de la Sala Tercera del Tribunal Suprem o d'altres òrgans jurisdiccionals".

La comissió tindrà vigència d'un any i estarà integrada per dos membres de cada grup parlamentari.