La Generalitat prohibirà fumar a les terrasses de bars i restaurants

La normativa que prepara el govern també preveu convertir en espais lliures de fum l'entorn d'escoles i marquesines d'autobús

La Generalitat prohibirà fumar a les terrasses de bars i restaurants

La Generalitat prohibirà fumar a les terrasses de bars i restaurants / DdG

Redacció / ACN

La Generalitat de Catalunya està preparant una normativa que prohibirà fumar a les terrasses de bars i restaurants. Així ho ha afirmat el conseller de salut, Josep Maria Argimon, en declaracions al programa "Els Matins" de TV3. Argimon ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el govern català podria presentar-la "en les properes setmanes" i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. A més dels espais exteriors dels establiments hostalers, l'entorn de les escoles i les marquesines d'autobús també es preveu que es converteixin en espais lliures de fum.

D'altra banda, a partir del gener s'oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que s'hi podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar.

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va aturar el 2017 i des de llavors es manté estable la xifra d'aproximadament un 24% de fumadors. Ha afegit que sempre que s'ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar i per aquest motiu la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que ho farà. Ha reconegut que hi ha d'haver un "període de transició" perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.

D'altra banda, ha detallat que els tractaments per deixar de fumar basats en substituts de la nicotina costen uns 300 euros. Amb la seva gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques per a les persones amb menys recursos.

25% de fumadors

Des del Departament de Salut indiquen que el tabaquisme continua sent el principal problema de salut pública que és possible prevenir a Catalunya. Segons les estadístiques que baralla el Departament, 1 de cada 4 persones adultes fuma.

Entre els anys 1990 i 2017, la prevalença del tabaquisme va passar del 33,7 al 24% de la població adulta. Des del 2017 ha baixat fins al 22,6%. "Aquest estancament ens demana que fem noves accions. Que siguem valents en accions per promoure els entorns lliures de fum i ajudar a deixar de fumar", afirmen fonts del Departament.

El tabaquisme causa anualment la mort prematura de gairebé 10.000 persones a Catalunya. Entre els homes hi ha un 26,6% de fumadors davant d'un 18,8% entre les dones. El grup de població entre 15 i 44 anys és el que té una prevalença de tabaquisme més elevada, d'un 26,6%. Entre les persones de classe social més baixa fuma un 24,2% davant el 21,1% de les de classe mitjana i el 20,6% de les de classe alta.

Més de la meitat de les persones que fumen ateses per l'atenció primària tenen ingressos menors de 18.000 euros anuals.

La major part de les persones que inicien un tractament multicomponent potencialment efectiu per deixar de fumar –aquell que combina el suport conductual i la intervenció farmacològica- han de fer front a una despesa que pot arribar a superar els 300 euros per adquirir medicaments. La utilització d'aquests substitutius pot augmentar entre un 60 i 80% l'èxit al deixar de fumar.

Pujada de la covid però sense molta gravetat

Pel que fa a la situació de la covid, el conseller ha augurat que hi haurà un increment de la infecció en les properes setmanes però ha confiat que amb una "dissociació" entre infecció i gravetat. Així, ha esperat que no hi hagi molta repercussió en aquesta gravetat i que es doni una situació com la de la primavera.

Dilluns començarà la vacunació amb la quarta dosi per a les persones que viuen en residències, a les que es vacunarà simultàniament de covid i de grip. També es farà, però a través dels CAP, a les majors de 80 anys i la previsió és obrir "en les setmanes vinents" als majors de 60 anys.

Ha explicat també que està pujant molt la variant BA4.6 i suposa ja fins a un 17% dels casos, per la qual cosa s'està començant a "imposar". Tot i això, ha apuntat que no sembla aportar més gravetat que les anteriors, tot i que sí més escapament vacunal.

Ha defensat també el sistema per agafar la baixa en cas de covid per cinc dies que es va posar en marxa abans de l'estiu i ha explicat que transmetran aquesta valoració a les patronals en una reunió. En aquest sentit, ha dit que s'acabarà parlant amb les patronals si es podria repetir l'ús d'aquest sistema durant la tardor i l'hivern.

Sobre altres virus, ha fet una crida a entendre que virus que eren anecdòtics ara es poden tornar endèmics, com el del Nil –dos casos a Reus-. També sobre la verola del mico, contra la qual ja s'han administrat 6.000 vacunes, amb contagis que s'estan estabilitzant i el brot s'està "controlant".