El TSJC torna a condemnar quatre membres de la Mesa del Parlament per l’1-O

Els magistrats rebaixen aquesta vegada la pena inicial de vint mesos d’inhabilitació a quatre

Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, a la sala de vistes del TSJC

Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, a la sala de vistes del TSJC / ACN

ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Cataluna ha tornat a condemnar els membres de JxSí a la Mesa del Parlament el 2017 Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó per tramitar lleis a favor del procés independentista, malgrat que el Tribunal Constitucional els havia advertit de la seva obligació d’impedir iniciatives que suposessin eludir el seu mandat. Però aquesta vegada els magistrats els ha imposat una pena més baixa, de quatre mesos d’inhabilitació i una multa de 1.200 euros, que a que els van fixar en la primera sentència que va ser anul·lada pel Tribunal Suprem, que s’elevava a 20 mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros.

Després de la decisió del Suprem de celebrar un nou judici i al cap de dos anys i mig de la primera condemna, el mes de març passat el TSJC va tornar a asseure al banc dels acusats els dirigents independentistes. Tant les acusacions com les defenses van repetir els mateixos arguments, tot i que una de les advocades va deixar patent que els imputats, d’entrada, ja havien complert de sobres la condemna de 20 mesos d’inhabilitació que se’ls va imposar l’octubre del 2020, amb gravamen que la llei electoral no els ha permès presentar-se a cap de les eleccions que s’han convocat des d’aleshores. Ara, aquesta inhabilitació per haver tramitat la llei de referèndum i la llei de transitorietat jurídica el 2017, malgrat els mandats del Constitucional, ha quedat encara més reduïda, a quatre mesos.

Els arguments

La inviolabilitat parlamentària, les funcions de la Mesa del Parlament, la llibertat d’expressió dels diputats i l’aprovació de resolucions vinculades al procés es van erigir al març en el camp de batalla en la primera sessió del nou judici contra els que van ser dirigents independentistes i que ara ja no són diputats. L’únic que ha variat en els arguments de la defensa és el pas del temps i, d’això, n’ha donat compte l’advocada Judit Gené: «L’anul·lació del judici ha perjudicat les persones que s’asseuen al banc dels acusats, perquè van ser condemnats a inhabilitació i la llei electoral no els permet presentar-se a les eleccions».