La Generalitat subvencionarà els propietaris de boscos madurs per mantenir la biodiversitat

La partida inicial és de 300.000 euros ampliables a dos milions d'euros

La Generalitat subvencionarà els propietaris de boscos madurs per mantenir-hi la biodiversitat

ACN

ACN

El Departament d’Acció Climàtica subvencionarà els propietaris que tenen boscos madurs perquè aquests treballin per mantenir la biodiversitat que s’hi genera. La idea és que els propietaris no recullin els arbres que es moren ni tampoc la fusta que hi hagi per incentivar pràctiques silvícoles que millorin la maduresa dels boscos o que mantinguin arbres vells que tenen cavitats que són refugis d’insectes i mamífers. A Catalunya, el nombre de boscos madurs és inferior a l’1% i ara el Govern vol contribuir en revertir aquesta situació. Acció Climàtica ha activat una partida inicial de 300.000 euros que es podria ampliar a 2 milions si fes falta.

Els boscos fins ara s’havien valorat en funció de la fusta que tenien i del preu que en podien obtenir els propietaris venent-la. Ara, el Departament d’Acció Climàtica ha desenvolupat una manera de quantificar el valor del bosc tenint en compte altres paràmetres, com ara el valor de biodiversitat i la maduresa dels boscos. “És com si en una ermita només tinguéssim en compte l’estructura però no el valor cultural i paisatgístic que té”, ha explicat la directora d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas.

A partir d’aquest càlcul de valor, el Govern ha implementat un model d’ajudes per a propietaris de boscos que fomentin la biodiversitat i la creació de boscos madurs. De fet, un dels objectius que té Acció Climàtica és ampliar la xarxa de boscos madurs que hi ha a Catalunya. El director de Polítiques Ambientals, Marc Vilahur, ha detallat que “només un 1% dels boscos de Catalunya són madurs”. Per aconseguir aquesta catalogació cal tenir arbres centenaris i que garanteixin un volum de biodiversitat.

Ara, en comptes d’esperar que aquests boscos es generin de forma natural el Govern ha decidit impulsar mesures per “afavorir la maduresa”. Per aquest motiu una de les línies d’ajudes anirà destinada a aquells propietaris que signin un contracte perquè durant 25 anys es comprometin a no tocar determinats arbres que tenen un interès especial.

Aquesta línia serà per a consolidar un bosc madur. En aquests arbres centenaris, habitualment tenen “cavitats” que ajuden a fomentar la biodiversitat. En aquestes cavitats a vegades hi queda aigua embassada que ajuda als animals a veure-hi o d’altres forats que serveixen d’amagatall per a insectes i mamífers.

Preservar la fusta morta

Per altra banda, hi ha una segona línia del programa que subvenciona els propietaris que no retirin la fusta morta dels boscos per fomentar la biodiversitat. Es tracta d’arbres que moren o troncs que queden enmig del bosc i que poden servir com a refugi d’animals o també hi poden crèixer fongs.

Aquestes ajudes tenen una dotació inicial de 300.000 euros tot i que la partida es pot ampliar fins als 2 milions d’euros. Cada propietari rebrà una dotació en funció del tipus de bosc que tingui. Anna Sanitjas ha recordat que “no té el mateix valor una fageda que una pineda”.

En aquest sentit, l’import màxim per cada propietari per consolidar un bosc madur són 25.000 euros, mentre que la línia de fomenta de la biodiversitat és un màxim de 10.000 euros. Sanitjas ha detallat que per mesurar la quantitat per a cada propietari es comprova el valor de la fusta, el de la fixaació del CO2 que hi ha i també el grau de biodiversitat. Això fa que una persona que tingui una Pineda de pi blanc podria rebre uns 3.500 euros, mentre qui tingui una fageda podria arribar als 9.000.