L'onada de calor és la més intensa que s’ha mesurat a Catalunya des de fa 20 anys

La temperatura màxima ha superat els 40 graus durant cinc dies consecutius a diverses comarques catalanes

Una paradista del Mercat del Lleó amb un ventall i un ventilador per mitigar la calor

Una paradista del Mercat del Lleó amb un ventall i un ventilador per mitigar la calor / Aniol Resclosa

ACN

L'onada de calor és la més intensa que s’ha mesurat a Catalunya des de fa 20 anys. Catalunya ha viscut una setmana de calor excepcionalment intensa, persistent i general entre el divendres 18 i el dijous 24 d’agost. La temperatura màxima ha superat els 40 graus durant 5 dies consecutius a sectors de l’interior i de la Ribera d’Ebre, així com a diversos trams del prelitoral el dimecres 23 d’agost. Va ser el dia que la temperatura va tocar sostre a bona part del país, amb més de 43 graus de màxima a la vall de l’Ebre, i s’ha convertit en el dia amb una temperatura mitjana més alta mesurada al conjunt de Catalunya, superant el 18 de juliol d’enguany i el 28 de juny de 2019. L’Observatori de l’Ebre va registrar 43,6 graus, rècord absolut dels seus 118 anys de dades.

El 18 de juliol d’enguany o el 28 i 29 de juny del 2019 van ser dies puntuals amb temperatures màximes més extremes que les d’aquesta setmana a la majoria d’estacions catalanes, motiu pel qual el nombre de rècords ha estat discret. Ara bé, la persistència de l’elevada temperatura, tant diürna com nocturna, converteix aquesta onada de calor en la més intensa que s’ha mesurat a Catalunya considerant una setmana de durada, sobretot a l’interior. Si s'analitza un període més llarg, l’onada de calor de l’agost de 2003 encara va ser més destacada, sobretot prop de la costa i el prelitoral.

Un aspecte molt rellevant de l’onada de calor ha estat l’elevada temperatura nocturna, amb matinades per sobre dels 25 graus a sectors del litoral i prelitoral i en indrets elevats de l’interior. La ciutat de Barcelona ha viscut dues nits amb mínimes de 28 a 30 graus i l’Observatori Fabra ha superat el rècord de temperatura mínima més alta dels seus 110 anys de dades, amb 29,5 graus el dimecres 23.

La nit del dimarts 22 al dimecres 23 va ser especialment càlida a la ciutat de Barcelona, amb valors de temperatura mínima entre 28 i 30 ºC. Es van mesurar mínimes de 29,8 ºC a Can Bruixa o 29,1 ºC al Raval, valors extremament elevats, però amb un precedent la nit del 4 al 5 d’agost de 2018, quan Can Bruixa va mesurar 29,9 ºC de mínima i el Raval 29,8 ºC.

La majoria de comarques han superat els 40 graus aquesta setmana, excepte algunes pirinenques i litorals. L’ocurrència d’episodis de calor que impliquen màximes per sobre dels 40 graus ha anat clarament en augment a Catalunya. La dècada passada encara es van observar alguns estius sense aquests valors a les estacions de la XEMA (anys 2010, 2013 i 2014), mentre que enguany s’han assolit en 4 episodis diferents.

Al llarg d’aquesta onada de calor, entre el diumenge 20 i el dijous 24 d’agost, s’han superat els 40 graus fins a 5 dies consecutius a diverses sectors del pla de Lleida, el pla de Bages, la plana de Vic i la Ribera d’Ebre. I a Seròs, al sud del Segrià, 6 dies comptant que el dissabte 19 ja va mesurar 40 ºC de màxima. Fins ara s’havien observat un màxim de 4 dies consecutius en alguns punts de l’interior, durant les onades de calor de finals de juny del 2019, mitjans d’agost del 2021 i mitjans de juny del 2022.

Aquesta onada de calor ha estat el quart episodi de calor destacat de l’estiu del 2023 a Catalunya, que fins ara s’havia caracteritzat per diversos pics de calor molt intensa, però breus. L’11 de juliol ja es van superar els 40 ºC a sectors de Ponent. Una setmana després, el 18 de juliol va ser un dia de calor excepcional a Catalunya que va deixar més de 40 ºC a l’interior i a diversos sectors del prelitoral i registres històrics per sobre dels 45 ºC a punts de l’Alt Empordà, amb 45,1 ºC a Navata o el Pantà de Darnius – Boadella. Ja a l’agost, el dia 10 es van assolir màximes de 40 a 43 ºC a la Vall de l’Ebre.

Baixada de la temperatura i tempestes durant el cap de setmana

La predicció pels pròxims dies indica una forta baixada de la temperatura, que fins i tot se situarà per sota de la mitjana climàtica, i donarà per finalitzada l'onada de calor. Aquesta davallada tèrmica, que ja es notarà durant el cap de setmana i podrà ser de més de 10 graus, es mantindrà fins a mitjans de la setmana vinent, quan la temperatura es recuperarà lleugerament fins a assolir els valors normals per l'època de l'any. Tot i això, la pròxima matinada encara es podrà superar el llindar de calor nocturna en alguns sectors del litoral central.

Pel que fa a la precipitació, entre dissabte i diumenge creuarà un front fred que comportarà l'arribada de xàfecs que podran afectar qualsevol punt de Catalunya. Podran ser localment d'intensitat forta, acompanyats de tempesta i no es descarta que de fenòmens de temps violent. En tot l'episodi, que serà força extens, les acumulacions de precipitació més importants seran d'entre 30 i 60 litres per metre quadrat, sobretot a la meitat nord i est, si bé localment és possible que se superin els 100 litres a punts del litoral i prelitoral central. La setmana vinent es caracteritzarà pel pas de nous fronts, menys actius que el del cap de setmana, que donaran lloc a més xàfecs de distribució irregular.

A banda, entre diumenge i dimarts es reforçarà el vent de component nord, amb ratxes fortes o molt fortes als dos extrems del litoral. A causa d'aquest vent, s'alterarà l'onatge al nord de la Costa Brava.

Amb aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de calor nocturna per dissabte i avisos d’intensitat i acumulació de pluja per dissabte i diumenge.