Aquests són els municipis de Catalunya on s'apujarà el preu de l’aigua

L'increment de la tarifa afectarà més d'un centenar de municipis

Uns infants es freguen les mans en una pica, en una imatge d'arxiu.

Uns infants es freguen les mans en una pica, en una imatge d'arxiu. / rawpixel.com

Valentina Raffio

Cinc milions i mig d’habitants, l’equivalent al 90% de la població de Catalunya, veuran un augment de la factura de l’aigua en els pròxims mesos. Segons ha anunciat aquest dimarts la principal distribuïdora d’aigua del territori, Aigües Ter-Llobregat (ATL), l’actual context de sequera i inflació obligarà a apujar el preu d’aquest servei en més d’un centenar de municipis. En total, s’estima que el cost de l’aigua podria pujar prop d’un euro per persona i mes. Per a una família de quatre persones, això suposarà uns 48 euros més a l’any.

Segons explica la distribuïdora, aquest increment de la tarifa no s’aplicarà igual a tots els municipis i, per tant, no afectarà per igual tots els usuaris. Aquest dimarts s’aprovarà l’augment del preu majorista d’aquest servei i, a partir d’aquí, es comunicarà a les empreses gestores així com als ajuntaments implicats. Seran aquests els que, finalment, decidiran com afectarà els usuaris. L’impacte final a la factura dels usuaris dependrà, per exemple, de quanta aigua obtingui una ciutat del circuit del Ter-Llobregat, així com dels acords amb les distribuïdores i els acords de cada consistori.

Aquests són els 116 municipis que compren aigua de la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) i que podrien veure’s afectats per aquest increment a la factura de l’aigua:

Els responsables d’ATL expliquen que l’increment en el cost de l’aigua serà molt variable. «Hi ha municipis que depenen al 100% de l’aigua proporcionada per ATL. D’altres només recorren a aquest circuit en moment puntuals», expliquen. En aquest cas, doncs, els municipis més afectats seran aquells que més depenen d’aquesta xarxa. La majoria de municipis afectats es troben a l’àrea de Barcelona, tot i que també en altres poblacions del Vallès, el Maresme, la Selva, el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Solsonès. Entre aquests destaquen grans ciutats com, per exemple, Barcelona, Mataró i Terrassa