La sequera duplica els preus dels bolets

La producció de bolets es veu afectada per la poca precipitació als boscos catalans

Les àrees on, de moment, s'han collit més bolets són el Ripollès, la Vall d'Aran i les zones muntanyoses del litoral

Un home neteja bolets per a la seva venta, al Berguedà, en una imatge d'arxiu.

Un home neteja bolets per a la seva venta, al Berguedà, en una imatge d'arxiu. / Arnau Valverde

María Jesús Ibáñez

La sequera, que fa mesos que castiga les collites a Catalunya, passa factura també als boscos i, per tant, a la producció de bolets. «No podem dir que no n’hi hagi d’haver, perquè la temporada és llarga i es prolonga fins al gener, però el cert és que en l’inici de la campanya amb prou feines no hem tingut bolets silvestres», lamenta Jordi Serentill, director executiu de Laumont, una empresa especialitzada en la distribució i comercialització d’aquest producte de tardor.

De fet, al Pirineu, «altres anys, a hores d’ara, s’havia collit ja el 50% de la producció de bolets... Aquest any, no obstant, no s’ha agafat ni l’1%», constata Juan Martínez d’Aragó, micòleg i investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). «En altres zones, com el Prepirineu i la Catalunya Central, si a partir d’ara plogués durant alguns dies seguits, encara es podrien trobar alguns bolets de varietats tardanes com el camagroc, el fredolic o la llanega», afegeix. Les úniques àrees on s’han pogut collir alguns exemplars són el Ripollès, la Vall d’Aran i les zones més muntanyoses del litoral.

El que passa aquest 2023, observa Martínez d’Aragó, no és, almenys pel que fa als bolets, res excepcional. «En els últims 25 anys hi ha hagut alts i baixos constants. Van ser males collites, per exemple, la del 2002, la del 2004, la del 2007 i la del 2017 i, en canvi, la dle 2018 va ser una campanya extraordinària en volum de bolets collits, amb rècord de producció a Catalunya», assenyala l’expert.

A partir d’ara, convindria que a més de ploure (la previsió diu que la setmana que ve sí que arribaran les precipitacions), es mantinguessin durant un parell o tres de setmanes les temperatures fresques, però sense gelades. «Perquè quan arribi la neu, la temporada ja s’haurà acabat».