Elena admet que el conflicte entre Israel i Hamàs pot "estimular" atacs terroristes

Els Mossos reforçaran la presència policial a zones de risc

Elena admet que el conflicte entre Israel i Hamàs pot "estimular" atacs terroristes però que no hi ha "perill imminent"

ACN

ACN

 El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha admès que el conflicte entre Israel i Palestina pot "estimular" persones que se sentin cridades a cometre atacs terroristes a nivell individual, però ha negat que existeixi un "perill imminent" d'atemptat que justifiqui un increment del nivell d'alerta. Ho ha dit en una entrevista a RAC1 en què ha recordat que Catalunya i l'Estat fa vuit anys que es troben en el nivell 4 i que tot i l'escalada de la tensió actual, la situació no és "substancialment" diferent a la de fa una mesos. Amb tot, ha explicat que els Mossos reforçaran la presència policial a zones de risc on hi ha grans aglomeracions i punts estratègics de països que estan en el marc del conflicte o són objectius de grups terroristes.

Joan Ignasi Elena ha fet aquestes declaracions després de la reunió que els representants dels ministeri d’Interior van mantenir dimarts amb els cossos i forces de seguretat de l’Estat, així com les policies autonòmiques i el CNI. En la trobada es va acordar no augmentar el nivell d'alerta terrorista. Elena s’ha mostrat d’acord amb la decisió en considerar que “quan s’apuja el nivell és perquè hi ha la certesa que hi haurà un atac immediat i no és el cas".

Tot plegat després que el conflicte armat al Pròxim Orient i els atemptats de dilluns a Brussel·les i de la setmana passada a França hagin posat en alerta els Estats europeus. El conseller ha afirmat que la població pot estar “tranquil·la” perquè Catalunya és un territori segur. Amb tot, ha admès que la societat és complexa i existeix un risc d’atemptat. “Ja l’hem patit”, ha recordat.

El conseller ha matisat que en cas que es produís un fet d’aquestes característiques molt probablement correspondria a una acció “individual” d’una persona que se sent cridada a actuar en aquest sentit i no pas a una estratègia coordinada i desenvolupada per una organització. Tot i això, ha dit que “cal estar alerta”.

Ha assegurat que l’actual nivell 4 ja suposa una protecció permanent de certs espais com ara els que concentren grans aglomeracions de persones. Ha dit que els Mossos han intensificat la vigilància i el seguiment que es fa en aquesta mena d'emplaçaments i també en “punts estratègics que estan en el marc del conflicte o que són objectius d’organitzacions terroristes i així ho manifesten”.

També ha explicat que a Catalunya la policia té controlades persones pel risc que puguin cometre un atemptat: "Des d'Intel·ligència del cos es fa un seguiment”, ha afirmat Elena que no ha volgut revelar el nombre d’individus que estan sota el focus de la policia “per prudència”.