Un informe del SEM desvincula la mort del turista francès al Prat de la protesta de Tsunami

La presència de manifestants a l'aeroport no va suposar cap entrebanc pels serveis d'emergències que van atendre l'home

Imatge de manifestants i policia rel 14 d'octubre de 2019 a l'aeroport del Prat.

Imatge de manifestants i policia rel 14 d'octubre de 2019 a l'aeroport del Prat. / Àlex Recolons

ACN

Un informe del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) descarta que la protesta del Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat interferís en l'atenció mèdica que va rebre el turista francès mort d'un infart mentre tenia lloc la mobilització. Es tracta d'un document que ha avançat Rac 1 i al qual ha tingut accés l'ACN. Revela que la presència de manifestants a l'aeroport no va suposar cap entrebanc pels metges i vehicles d'emergències que van assistir el turista. De fet, indica que les protestes tenien lloc a la Terminal 1 i que l'home es va desplomar al pàrquing de la Terminal 2. Alhora, desmenteix que s'enviés un helicòpter a buscar el pacient perquè l'ambulància estava bloquejada pels manifestants.

L'informe del SEM no esmenta la mobilització que aquell dia estava tenint lloc a la Terminal 1 i descriu tots els passos que van seguir els equips mèdics per atendre la víctima.

El relat arrenca a les 17.17 hores del dia 14 d'octubre del 2019. Explica que una persona va alertar el comandament del SEM a l'aeroport que hi havia un home inconscient al pàrquing exterior de la Terminal 2. Així mateix, mostra que al cap d'un minut, els serveis d'emergències ja eren al punt i van certificar que patia una aturada cardiorespiratòria. A les 17.22 hores una ambulància del SEM de l'aeroport va arribar al lloc dels fets i va intentar reanimar l'home. Tretze minuts més tard, va aterrar l'helicòpter que posteriorment el va traslladar a l'Hospital Universitari de Bellvitge. Tot plegat evidencia que entre el primer avís i l'aterratge de l'helicòpter al Prat, van passar 18 minuts. 

L'informe també desmenteix que s'activés el transport aeri perquè les protestes impedissin traslladar el pacient per via terrestre. L'helicòpter es va sol·licitar en un primer moment, a les 17.20 hores. A les 18.18 hores el personal del SEM el va portar amb una ambulància fins a la pista on l'esperava l'helicòpter que el va traslladar a l'hospital. També indica que va arribar al centre mèdic a les 18.25 hores.

A banda, de l’informe se’n desprèn que el SEM no va requerir en cap moment la presència dels Mossos d’Esquadra malgrat els aldarulls a la T1.