Inversió de 27 M€ en infraestructures socials, accessibilitat i innovació a la vegueria de Girona

El Govern finança, a través dels fons Next Generation EU, més de 750 projectes a tot Catalunya amb una partida pressupostària rècord de 400 milions

El conseller Campuzano detalla la inversió social del Govern amb Next Generation EU a la vegueria de Girona.

El conseller Campuzano detalla la inversió social del Govern amb Next Generation EU a la vegueria de Girona. / Departament de Drets Socials

Les comarques gironines rebran una injecció econòmica del Govern de 27 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation EU, per impulsar 112 programes socials i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o malaltia mental i persones sense llar.

A tot Catalunya, la inversió de la Generalitat assoleix una xifra rècord de 400 milions d’euros. Tot plegat servirà per promoure més de 750 projectes socials arreu del país i així equiparar les infraestructures i projectes en l’àmbit de la protecció social als països europeus més avançats. Es tracta de “la inversió social més gran de la història de Catalunya”, segons el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, que destaca que mai no s’havia fet un programa d’inversions tan gran, divers, i per a tants col·lectius alhora. 

27M€ a la vegueria de Girona

27M€ a la vegueria de Girona

112 projectes per millorar la qualitat de vida de les persones

28 construccions i remodelacions d’equipaments socials

16 projectes d’innovació social

27 iniciatives tecnològiques al servei de l’atenció de les persones

27 actuacions per fomentar l’accessibilitat

12 projectes de construcció, digitalització i transició energètica d’equipaments per a infants i joves

2 projectes tecnològics transformadors

La inversió en polítiques socials té sis línies d’actuació:

  1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents.
  2. Les noves tecnologies al servi de l'atenció de les persones.
  3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials.
  4. Innovació en serveis socials.
  5. Modernització d'infraestructures, digitalització i millora d'espais residencials d'atenció a la infància o destinats al lleure educatiu.
  6. Catalunya, país accessible.

Injecció en infraestructures socials

El gruix de la inversió social es destina a la construcció, ampliació i remodelació d’infraestructures socials. En total es construiran 7 equipaments nous a la vegueria de Girona i se’n remodelaran i ampliaran una vintena més.

Entre els centres de nova construcció destaquen la residència i centre de dia per a gent gran de Lloret de Mar. L’Ajuntament rebrà una subvenció de prop de 6 milions d’euros del fons Next Generation EU per a construir aquest equipament, que atendrà 136 persones, organitzades en 8 unitats de convivència, i oferirà també 20 places d’atenció diürna.

Un altre dels projectes de nova construcció destacats és la residència per a persones amb discapacitat de la Fundació els Joncs, a Sarrià de Ter. L’entitat rebrà 2,36 M€ per impulsar aquesta infraestructura, que oferirà 45 places per a persones amb discapacitat intel·lectual, en estances individuals.

Tecnologia per atendre les persones

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, és indispensable implementar innovacions i solucions tecnològiques que impliquin la modernització de l’atenció domiciliària i facilitin la vida independent de les persones en situació de dependència, discapacitat o malaltia mental, com ara elements de domòtica, telemedicina, teleassistència avançada, etc. En aquesta línia, el Govern, mitjançant el fons Next Generation EU, finança a les comarques gironines 27 iniciatives tecnològiques amb un impacte directe en la qualitat de vida de les persones.

Un dels projectes d’abast nacional més destacats és el desplegament de l’assistent robòtic ARI. El Govern, en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, ha invertit 5,43 milions d’euros en l’adquisició de 1.000 unitats d’aquesta plataforma, 200 de les quals serviran per iniciar-ne el pilotatge en diversos punts del país.

Iniciatives per millorar els serveis socials

Situar els serveis socials al segle XXI és una altra de les fites que es fixa el Govern amb el fons Next Generation EU. Un exemple d’això és el projecte Pigall de l’Ajuntament de Girona, que rep 326.000 euros del fons Next Generation.

La iniciativa desenvolupa un procés de millora, actualització i implantació de noves tecnologies. En aquest sentit, s’avança en la incorporació de les noves tecnologies relacionades amb la intel·ligència artificial, metadades o esta­dística avançada amb criteris d’equitat.

Projectes d’innovació social

La innovació és clau en qualsevol camp. En el sector social esdevé imprescindible per avançar i millorar en l’atenció a col·lectius vulnerables. Per això, el Govern dedica part del fons Next Generation a Girona a l’impuls de 16 projectes pilot en l’àmbit dels serveis socials.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa és un dels 16 organismes de la vegueria que es beneficia d’una subvenció per l’estudi predictiu de situacions de vulnerabilitat a la comarca. 

La presentació de les inversions a Girona va comptar amb el testimoni de diversos projectes finançats amb el fons Next Generation EU.

La presentació de les inversions a Girona va comptar amb el testimoni de diversos projectes finançats amb el fons Next Generation EU. / Departament de Drets Socials

Actuacions en equipaments per a infants i joves

En total, el programa destinat a equipaments que atenen infants i joves a la vegueria de Girona suma 12 actuacions que engloben, entre d’altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, actuacions de millora ecològica en cases de colònies o reformes en albergs.

En aquest sentit, destaca una inversió d’1,7 M€ per a les obres de millora de l’alberg de joventut de l’Escala

Un país accessible

La millora de l’accessibilitat, tant física com sensorial, és la darrera línia inclosa en els fons Next Generation. 13 municipis rebran subvencions per valor de 582.000 euros per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics.

També es faran intervencions en altres edificis i espais com ara l’eliminació de barreres arquitectòniques al conjunt monumental d’Empúries (MAC-Em­púries), a l’arxiu Històric de Girona, o al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC-Girona)

Més informació aquí.

Logo

Logo / DdG