Les infermeres continuen la vaga i tornen a sortir al carrer després de Nadal

Els tècnics sanitaris també han iniciat l'aturada indefinida i, entre tots els col·lectius, a Girona no s'ha arribat a l'1% de seguiment

La protesta d'aquest matí a Barcelona.

La protesta d'aquest matí a Barcelona. / ACN

DdG/ACN

Infermeres s'han tornat a manifestar avui a Barcelona, després de les festes de Nadal, en el marc de la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya i que va començar el 12 de desembre.

En declaracions als mitjans abans de començar la manifestació, la vicepresidenta del sindicat, Laia Marsal, ha expressat que les infermeres «s’han empoderat» en les mobilitzacions de l’últim mes i ha recordat que demanen «eines per poder oferir la millor qualitat» als pacients; «treballar amb seguretat» i el «reconeixement» de les responsabilitats que tenen les professionals.

Entre les reivindicacions del sindicat, que la setmana passada va traslladar directament al conseller de Salut, Manel Balcells, en una reunió, hi ha el reconeixement professional i econòmic de l’A1. La reclassificació professional depèn de l’Estat i la conselleria ha traslladat aquesta petició, però el sindicat li demana un complement salarial equivalent.

Marsal ha afegit que altres demandes són el reconeixement de les especialitats «en condicions» -el tercer conveni de l’ICS crea complements per reconèixer les especialistes amb títol reconegut i les especialitzades via màster o expertesa, però no és suficient per als convocants de la vaga-, així com no haver d’utilitzar el vehicle propi per a les tasques d’infermeres.

El sindicat també adverteix de la «sobrecàrrega sistèmica» i del «menyspreu» cap a les infermeres, que són vistes com la «mà d’obra barata i qualificada del sistema».

Vaga de tècnics sanitaris

Ahir també va començat una vaga indefinida de tècnics sanitaris, que afecta tècnics superiors, en cures d’infermeria i de farmàcia i parafarmàcia de l’Institut Català de la Salut (ICS). El seguiment en general a Girona va ser del 0,3% al matí i el 0,7% a la tarda