Carles Puigdemont és el candidat preferit dels catalans per ser el pròxim president de la Generalitat

Un sondeig, realitzat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, deixa diverses curiositats respecte del que pensen els catalans i els seus líders polítics

Esquerra seria primera en intenció de vot a les eleccions al Parlament per davant del PSC, segons el sondeig

Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont. / Europa Press

Europa Press

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i eurodiputat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, és el preferit dels catalans per ocupar la presidència de la Generalitat, segons un sondeig encarregat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) a GESOP.

El sondeig, en el qual es van entrevistar 1.200 persones més grans de 18 anys, es va fer entre el 31 d'octubre i el 20 de novembre --en la fase final de la negociació d'investidura--, i compta amb un marge d'error de més/menys 2,8%.

El 16,7% dels catalans té Puigdemont com el candidat preferit per ser president, seguit del líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 12,8% i del primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb un 11,7%.

Els votants de Junts són els que, en un 66,7%, prefereixen Puigdemont com a president de la Generalitat, mentre que un 4,9% volen que ho sigui el secretari general de la formació, Jordi Turull, i Junqueras amb el mateix percentatge.

El director de l'ICPS, Oriol Bartomeus, ha explicat que cap dels enquestats va citar la presidenta de Junts, Laura Borràs, i només "un o dos" es van referir a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols (Aliança Catalana).

Altres candidats

Entre els votants d'ERC, un 34,1% aposta per Junqueras per presidir la Generalitat per davant del 19,3% que aconsegueix Puigdemont, mentre que l'actual president del Govern, Pere Aragonès, recapta el 16,9% dels suports.

Els votants del PSC defensen amb un 42% que el primer secretari, Salvador Illa, és el seu preferit per posar-se al capdavant de la Generalitat, mentre que els comuns veuen Junqueras com la millor opció, amb un 17,6%, per davant de la seva pròpia dirigent al Parlament, Jéssica Albiach, i de Salvador Illa, que empaten amb un 13,2% dels suports.

Pels votants del PP, Alejandro Fernández és l'opció preferida amb un 22,2%, i els de la CUP situen Puigdemont en primer lloc, amb un 29,1% de suport respecte al 9,1% que obté la ja exdiputada Dolors Sabater (9,1%).

Entre els votants de Vox, un 25% aposta pel seu líder a Catalunya, Ignacio Garriga, els de Cs ho fan per Salvador Illa (21,%), seguit d'Alejandro Fernández (10,5%), i en últim lloc el seu candidat a Catalunya, Carlos Carrizosa (5,3%).

Puigdemont també és el polític més ben valorat pels seus votants amb una nota de 7,18, seguit de Turull amb un 6,72; Junqueras aconsegueix un 6,7 entre els seus i Aragonès un 5,71, i a Salvador Illa els simpatitzants de la seva formació li posen un 5,68.