Detingudes 13 persones a França per la seva implicació en l'assassinat de dos rivals en un tiroteig a Salou

Els arrestats són membres de la banda criminal 'DZ Mafia' que es disputa el control de Marsella amb el clan 'Yoda'

Detingut a Lloret de Mar el líder d'una banda de narcotraficants de Marsella buscat per intent d'assassinat

Un dels cotxes danyats pels trets del tiroteig a Salou

Un dels cotxes danyats pels trets del tiroteig a Salou / Mar Rovira/ACN

ACN

Els Mossos d'Esquadra conjuntament amb la policia francesa han detingut tretze persones a França presumptament vinculades amb l'assassinat de dos joves el 3 de maig de 2023 a Salou. La guerra pel control del narcotràfic a Marsella i al seu entorn es va traslladar al municipi turístic del Tarragonès quan membres de l'organització criminal 'DZ Mafia' van matar a dos rivals de clan 'Yoda'. Van disparar diversos trets contra ells amb fusells AK-47. Un d'ells va morir a l'acte mentre que l'altre hores més tard a l'hospital. En la seva fugida, els agents van detenir un dels sicaris a l'àrea de servei del Mèdol, al punt quilòmetre 237 de l'AP-7, el qual va ingressar a presó per ordre del jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona.

Durant vuit mesos d'investigació, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional Francesa han treballat conjuntament per detenir els implicats en el doble homicidi comès a la plaça de les Palmeres de Salou el passat 3 de maig de 2023. Segons han explicat els responsables dels cossos policials, dos homes van ser assassinats en mans d'un grup format per persones "especialment violentes" per la seva vinculació amb el crim organitzat i tràfic de drogues a Marsella.

El primer home va morir a l'interior del seu vehicle mentre que la segona víctima va morir hores més tard a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, després de rebre l’impacte de diferents trets. Els investigadors han explicat que l'acció dels agressors va ser ràpida i que es van utilitzar armes de foc, algunes de les quals eren "de guerra". Després de l'atac, els sicaris van fugir ràpidament i els van localitzar en l'àrea de descans del Mèdol, a l'autopista AP-7 en sentit nord, on van detenir un dels integrants del grup.

L'individu acabava de calar foc al vehicle, amb el qual havien fugit i havien robat a Marsella. Al seu interior hi van localitzar dues armes de foc curtes, una arma de guerra llarga i dues granades de mà. El detingut va passar a disposició judicial del jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona, que en va decretar l'ingrés a presó.

La investigació situa els autors de l'assassinat a França

Les indagacions de la investigació van permetre apuntar que darrere d'aquest doble assassinat hi havia persones vinculades amb el crim organitzat a Marsella i, que presumptament, havien preparat l'acció des de França. Les tasques de la policia científica dels Mossos, mitjançant estudis lofoscòpics i balístics, van permetre ubicar i localitzar els autors dels fets. Davant d'aquesta vinculació del grup amb el territori francès, els investigadors va contactar amb els oficials d'enllaç francesos a Catalunya per compartir informació i coordinar la investigació.

Atesos els forts vincles que el cas presentava amb la violència criminal, i més particularment amb el narcotràfic marsellès, la Fiscalia JIRS de Marsella va requerir a l'Office Central de Lutte Contre le Crime Organisé i la Policia Judicial de Marsella que iniciessin una investigació conjunta i coordinada pels fets en territori francès. El 26 de juliol es va signar a Eurojust la creació d'un Equip Conjunt d’Investigació entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional Francesa amb el suport de la Guàrdia Civil de Catalunya. Llavors, es va obrir la causa a França pels delictes d'assassinat per grup organitzat, robatori per grup organitzat i recepció de béns, robatori, violació de la legislació sobre armes, ús de plaques falses, i de participació en associació delictiva.

Durant els mesos d'investigació, els agents han actuat sobre un entramat criminal arrelat a Marsella i la seva estructura logística que actuava com a grup de la xarxa criminal marsellesa 'DZ Mafia'. La vigilància i els controls creuats han permès identificar els quatre membres del grup criminal i els diferents suports que tenien a França. Alhora, han acreditat que algunes persones de suport també havien viatjat a l'Estat Espanyol en el moment dels fets per a localitzar les víctimes.

Es tractava d'un grup itinerant amb una "alta capacitat de moviment", segons han indicat els investigadors. Tot i això, els implicats en el doble crim de Salou es van detenir a França per altres homicidis dolosos i intents d'homicidi en un context de narcotràfic.

Detinguts 5 homes i 8 dones

Concretament, el 15 de gener es va fer una "important" operació coordinada pels dos jutges d'instrucció del JIRS de Marsella i la magistrada de Tarragona, coordinats per EUROJUST. Més de 80 investigadors francesos, amb el suport de la Brigada de Recerca i Intervenció de Marsella i en presència d'investigadors dels Mossos d’Esquadra, van detenir cinc homes i vuit dones, entre 19 i 55 anys. Algunes d'aquestes persones ja es trobaven a les presons franceses per altres causes.

En els escorcolls i entrades judicials, es van intervenir material electrònic, documentació i telèfons. Aquests tretze detinguts se sumen a la primera detenció efectuada pels Mossos a Tarragona. Tot plegat, ha permès conèixer els diferents rols que els arrestats desenvolupaven així com el seu grau d'implicació en els fets investigats.