El 29% de les catalanes opina que el feminisme ha anat massa lluny

El 42% de la població considera que algunes dones interposen denúncies falses per obtenir rèdits econòmics o fer mal a la parella

La nanifestació del 8M del 2023, a Girona.

La nanifestació del 8M del 2023, a Girona. / Aniol Resclosa

Un de cada tres catalans (32%) creuen que el moviment feminista ha anat massa lluny, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat sobre els valors socials a Catalunya. La xifra entre els homes (36%) està per sobre de la mitjana, però tres de cada 10 dones (29%) opinen el mateix. També s’observen diferències per edats: els més joves, d’entre 16 i 24 anys, són els que hi estan més d’acord (39%), impulsats sobretot per l’opinió dels nois (54%), la més alta de qualsevol segment d’edat o sexe que recull la mostra. Per contra, la de les noies de la mateixa edat és la més baixa (23%).

A més, l’estudi revela que un 42% de la població considera que algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis econòmics i perjudicar la parella. Aquestes sospites són especialment altes entre els homes de 16 a 24 anys (59%), mentre que les noies de la mateixa franja són les que menys ho pensen (28%). El mateix patró es repeteix en altres premisses que el CEO relaciona amb el sexisme modern, en què els homes joves sempre mostren més grau d’acord que la resta de grups.

Per exemple, un 34% de la població creu que la crítica als acudits masclistes és exagerada, per un 35% que no ho creu, però entre els nois, el percentatge dels que hi estan d’acord és gairebé la meitat (47%). Així mateix, un 31% dels enquestats afirmen que parlar tant d’assetjament sexual pot empitjorar les relacions personals entre homes i dones, però entre els nois joves el percentatge puja (45%). A la resta de franges d’edat, els homes tendeixen a ser lleugerament més favorables a les premisses vistes com a sexisme modern, però en general no estan lluny de la mitjana de la seva franja. Destaquen que pràcticament la meitat d’homes (47%) creuen que de vegades les dones s’inventen denúncies per benefici econòmic o ànim de fer mal a la parella, mentre que entre les dones la proporció baixa (37%).

L’estudi també revela que, en general, les dones i els homes de més edat tenen diferents graus d’acceptació de les premisses que les generacions següents. Entre el grup de més de 64 anys, al voltant del 40% de la població dels dos sexes creu que la crítica als acudits masclistes és exagerada o que parlar tant d’assetjament sexual pot ser contraproduent. Dividint la població per nivell d’estudis, els que només tenen els obligatoris o inferiors són els més favorables a les frases vistes com a sexistes pel CEO. Just la meitat creuen en les denúncies falses i quatre de cada 10 veuen malament les crítiques als acudits masclistes, no veuen bé parlar d’assetjament o veuen amb recel el moviment feminista.

D’altra banda, els enquestats perceben una certa desigualtat en detriment de les dones. En una escala del 0 al 10, sent el més baix una desigualtat patida pels homes i 10 per les dones, la gent se situa de mitjana en un 6,4, xifra que puja al 6,8 entre les dones, i es queda en el 5,9 en els homes. Per edats, el perfil singular dels nois joves es torna a notar, ja que són els únics que veuen total igualtat i fins i tot una lleugera desigualtat patida pels homes (4,8).

El biaix de la ultradreta

Per simpatia de partit, els votants de Vox són els únics que també veuen un greuge cap al sexe masculí (4,2). Pràcticament tots els que donen suport a la ultradreta creuen en les denúncies falses i diuen que el feminisme ha anat massa lluny.