Plourà aquesta primavera? Catalunya s'endinsa en uns mesos de precipitacions incertes i més calor del normal

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) estima que fins al mes de juny es registraran temperatures per sobre del normal en tota Catalunya

Imatge d'arxiu d'un dia de pluja a Girona

Imatge d'arxiu d'un dia de pluja a Girona / Aniol Resclosa

Valentina Raffio

El pronòstic meteorològic per als pròxims mesos es mostra categòric en un aspecte i dubtós en un altre. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) vaticina que, entre març i juny, els termòmetres estaran molt per sobre del normal a Catalunya (tal com ha ocorregut de manera contínua en els últims 12 mesos). El que encara no és clar és què passarà amb les pluges. De moment, els models apunten al fet que les precipitacions se situaran en "valors normals" per a l'estació. Però això, ara com ara, no assegura que hi hagi pluja a curt termini. Tampoc indica com i quan podria ploure en els pròxims mesos. Ni tan sols permet vaticinar si les precipitacions dels pròxims mesos podrien alleujar l'estat dels embassaments catalans que tornen a estar sota mínims. "Els pronòstics sobre pluges són encara incerts", comenta Ramon Pascual Berghaenel, delegat territorial d'AEMET a Catalunya.

Tot apunta al fet que les temperatures continuaran estant per sobre del normal durant almenys els pròxims quatre mesos. "Els termòmetres semblen que van un mes avançats. Al gener registrem valors típics de febrer, al febrer observem temperatures de març i al març estem veient xifres típiques d'abril", comenta Beatriz Téllez Jurado, cap de l'àrea de climatologia d'AEMET Catalunya. En aquesta mateixa línia, també s'espera que aquesta tendència de temperatures a l'alça es mantingui fins com a mínim el mes de juny. En el primer trimestre, s'han registrat anomalies tèrmiques de fins a dos i tres graus a Catalunya així que, de seguir així, els termòmetres es mantindran per sobre del normal durant els pròxims mesos.

"Els termòmetres semblen que van un mes avançats"

Quant a pluges, els models climàtics apunten a un pronòstic incert. Els meteoròlegs vaticinen una primavera amb un règim de precipitacions normals. I això, almenys sobre el paper, podria significar que ens endinsem en uns mesos relativament plujosos ja que aquesta estació és, al costat de la tardor, la que sol portar més pluges al conjunt del territori català. Però en el context actual no és clar si aquest pronòstic es complirà al peu de la lletra. Sobretot si tenim en compte el dèficit de precipitacions que ha sofert Catalunya en els últims tres anys. O com en els últims mesos, mentre en el conjunt de la Península es registraven pluges més que copioses, les borrasques a penes han esquitxat el territori català. D'aquí ve que, ara com ara, els meteoròlegs no s'atreveixen a especular massa sobre què passarà amb les pluges a Catalunya en els pròxims mesos. 

Situació dels embassaments

Aquest pronòstic incert arriba just uns dies després que Catalunya registrés el major episodi de pluges i neu de l'últim any. Els registres indiquen que les precipitacions del passat dissabte van aconseguir donar un respir als embassaments catalans i sumar tres dècimes més d'aigua a les reserves, que ara ronden un 14,77% de la seva capacitat. "Necessitaríem molts episodis així per a aconseguir uns valors normals", comenta Berghaenel. En aquest sentit, el meteoròleg explica que és difícil quantificar si necessitem "tres, cinc o deu pluges com les del dissabte" per a recuperar el bon estat dels embassaments, ja que tot depèn de l'aigua acumulada després de cada episodi. "Temporals com el Gloria, pesi al mal que van fer, van aconseguir omplir els embassaments de forma molt significativa", il·lustra.

Ara com ara, mentre el pronòstic de precipitacions es mostra encara incert, preocupa la contundència de la previsió sobre temperatures. A curt termini, s'espera que en les pròximes setmanes es registri un augment notable de les temperatures que podria accelerar el desglaç de la poca neu acumulada als Pirineus. Això podria provocar un lleuger augment de les reserves d'aigua, encara que tot apunta al fet que continuarà estant molt per sota del normal i que, a més, repercutirà en les conques de l'Ebre i no en les internes (és a dir, les més afectades per la sequera). A mitjà termini, amb l'arribada de la calor estiuenca, els meteoròlegs adverteixen que les altes temperatures estivals podrien afavorir encara més l'evaporació de l'aigua dels embassaments catalans i agreujar més la situació de sequera. Encara que aquest escenari podria canviar en funció de les pluges primaverals.