El bloqueig dels funcionaris a les presons deixa 4.000 interns dins de les cel·les

Al centre de Puig de les Basses de Figueres, hi ha una cinquantena de persones des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó

ACN

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. Desenes de funcionaris de presons han col·locat de matinada pneumàtics, en alguns casos encesos, branques i pedres per evitar el pas als centres penitenciaris. Protesten per l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric, al Catllar, i per demanar més mesures de seguretat i que cessi la cúpula penitenciària.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Uns 4.000 interns queden tancats

Tot i que inicialment hi havia dubtes, finalment s’han pogut obrir les cel·les a la presó de Brians 2 i els seus 1.400 interns podran sortir de les mateixes, igual que també passa a les presons de Quatre Camins i Joves. Tot i així, la vida no és la ordinària, ja que no s’hi poden fer activitats ni tallers. En total, són uns 4.000 interns els que romanen tancats a les seves cel·les a les presons de Brians 1 (1.034 persones), Wad-Ras (106), Lledoners (802 interns), Mas d’Enric (793), Puig de les Basses (717) i Ponent (625 presos). A la presó de dones es permet que les internes puguin sortir per dutxar-se perquè les instal·lacions són molt antigues, però després han de tornar a les cel·les.

Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar

La Conselleria de Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar aquests dies de protestes a les portes dels centres, que estan bloquejant els accessos i sortides de treballadors i complica la vida interna de les presons. De fet, aquest dilluns al matí hi ha més de 4.000 presos tancats a les seves cel·les, cosa que la consellera, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, han qualificat de “confinament” pitjor que el viscut durant la pandèmia de covid els anys 2020 i 2021. D’altra banda, Ubasart ha reiterat l’oferta de diàleg als sindicats, i ha tornat a descartar destitucions o dimissions perquè la crisi requereix “tot l’equip a ple rendiment”.

Els presos, davant un nou bloqueig: «Si ens tornen a tancar ho cremo tot»

L’asfalt que porta fins a les presons de Quatre Camins i Joves, a Granollers, encara conserva les restes dels pneumàtics cremats dissabte durant la protesta dels funcionaris de presons arran de l’assassinat de la cuinera del centre penitenciari de Mas d’Enric per part d’un intern. Ahir el trepitjaven els germans, cosins, oncles, xicotes i mares del miler de presos que van intentar veure i abraçar, sense èxit. Les famílies esgotades es queixen d’estar patint les conseqüències d’una triple condemna. «Ja en tenim prou d’estar així..., perquè ens fan això de no poder ni parlar amb ells?», lamenta la dona d’un reu.

La mare d’un altre pateix per les autolesions que ha vist als canells del seu fill. «Estan molt alterats, si va a més hi haurà un motí», adverteixen els familiars. Un reu, des d’un mòbil prohibit, ho confirma. «Si ens tornen a tancar cremaré el matalàs i el que faci falta». Els interns van aprofitar el dia per fer recollida de tabac, aigua i altres productes necessaris. «Nosaltres no volem obrir cap guerra, ja en tenim prou. Només demanem poder comunicar-nos amb ells, fer els vis a vis i que no hagin d’estar tancats tot el dia a la cel·la», insisteix Carmen, dona d’un dels presos. «Entenc les reivindicacions i lamento molt l’assassinat d’aquesta cuinera, però jo vull poder parlar en pau amb la meva parella», afegia.

Beatriz temia que si es manté la protesta dels funcionaris de la presó el seu fill de 10 anys es passarà dos mesos sense abraçar el seu pare. «Per sort hem pogut fer el vis a vis i ens han deixat una mica més estona», agraïa a la sortida. L’acompanyaven dues dones de presos més, Maria i Sandra, una d’elles amb una nena de tres anys. «Estan tots molt trasbalsats, és que aquí les visites són sagrades, per a nosaltres, però també per a ells. Ens han explicat que ahir (dissabte) es van posar a cridar, a cremar i trencar coses per veure si els feien cas», explicava Sandra a la sortida. Deien que elles es van resignar a saludar els presos des de les finestres.

«He de dir que els funcionaris ens han tractat molt bé, i que ens hem quedat tranquil·les de poder-los veure, que estan bé», explica Maria en sortir del vis a vis. «Els funcionaris ens han dit que la setmana serà complicada, i a ells ja els han avisat que vagin fent amuntegament de material: tabac, aigua i el que necessitin», segueix María, que agredeix que almenys sap què passarà durant la setmana.

El marit de Sandra té un telèfon mòbil amagat, ja que a la presó estan prohibits. «Tu saps el que és que et tanquin tot el dia? I a més per no fer res. Jo no he matat la cuinera de Tarragona! Quan hi ha un suïcidi no ens posem en vaga. Si demà ens tornen a tancar, jo ho cremo tot, començant pel matalàs», es queixava l’home des del telèfon de la seva germana. «Això acabarà molt malament, tenen moltes ganes de gresca», explica Sandra.

Més de 10 hores esperant

Les dones també es queixen que hi ha familiars amb discapacitat o senyores grans que dissabte van esperar més de 10 hores davant de la presó per intentar veure la seva família, sense èxit. «Hi ha gent que ha vingut des de València, això no és normal», segueix la dona d’un altre pres. «Que no es pensin que quan acabi això els funcionaris estaran tranquils, els presos estan molt emprenyats», explica aquesta dona, que també considera injust el bloqueig, encara que creu necessari acabar amb les agressions als funcionaris.

Després de sortir de Quatre Camins, totes les dones asseguraven que els funcionaris els havien advertit que avui tornarien a confinar els presos. També ho van dir a Carmen, Yasmine i Saray, les parelles de tres nois que estan a la presó de joves. «Ha estat molt injust el que han fet i hi ha qui acabarà explotant», explicava Carmen amb el seu fill de vuit anys. «El nen em pregunta perquè no pot veure el seu pare», afegia.