L´arquitecte Alexandre Jano Bonaterra Matas va morir el passat 31 de desembre a l´edat de 90 anys. Bonaterra va destacar per encapçalar diversos projectes arquitectònics a l´Alt Empordà, entre els quals s´inclou la reforma de l´antic Teatre Municipal, que anys més tard es convertiria en el Teatre-Museu Salvador Dalí. La infraestructura es va incendiar el 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Figueres. Posteriorment se li va encarregar la reforma a Bonaterra en col·laboració amb l´arquitecte Ros de Ramis.

D´altra banda també és autor d'edificis com el Motel Empordà a Figueres, l´Almadraba Park Hotel a la platja de l´Almadrava de Roses i el convent de les Clarisses a Fortià. Entre la seva obra també s´hi troben edificis d´habitatges i d´habitatges unifamiliars, d´entre els quals es destaca l´habitatge de la família Martín a la urbanització El Salatar de Roses. Bonanova també va ser redactor del planejament urbanístic de diversos municipis de la comarca de l´Alt Empordà, com per exemple, de la urbanització Santa Margarita de Roses.

Bonaterra va obtenir la llicenciatura a l´Escola d´Arquitectura de Barcelona l´any 1945. Posteriorment, va obtenir el títol de Doctor Arquitecte. Molts el coneixen però, com a aquarel·lista, a causa de la seva afició per pintar quadres. Bonaterra va marxar a Madrid a fer el curs de tècnic urbanista l'any 1949, especialitat que en aquell moment no es feia a Barcelona. Una vegada aconseguida aquesta especialització, va tornar a Figueres on ja treballava com a arquitecte municipal. Va iniciar la seva tasca el 15 de desembre de 1945, demanant una excedència el 31 de gener de 1970.

Malgrat la tasca que desenvolupava a l´Ajuntament de Figueres, durant els anys 50 i 60, els projectes d´urbanització de la Ciutadella de Roses van estar redactats per Josep Claret i ell mateix. Aquests projectes intentaven donar resposta a les noves necessitats urbanístiques nascudes arran de l´incipient creixement turístic que experimentava la vila. A Figueres a nivell municipal Bonaterra també va estar al capdavant del projecte del Museu Empordà, antic edifici de la Cambra Agrícola. L´arquitecte també va treballar en la construcció de l´estadi de futbol del Far l´any 1950. El nou camp fou bastit en cent quatre dies i va costar 149.727 pessetes. Es van col·locar cinquanta mil rajols i 350 metres cúbics de formigó. A la part central de les grades hi havia una gran llotja per a les autoritats i, a la part superior, tres de més petites. Tenia una capacitat de 5.000 espectadors. La jubilació per a Jano Bonaterra va arribar l´any 1981, als 65 anys.

L´enterrament serà dijous a les deu del matí a l´església de Sant Pere de Figueres.