L'Ajuntament de Figueres ha rebut el projecte de la Ciutat del Cavall, que ha d'actuar com a "eix vertebrador" de la resta d'iniciatives que han d'integrar el castell de Sant Ferran. Segons el primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), ara caldrà estudiar si la proposta d'instal·lar-hi part de la col·lecció del museu militar del castell de Montjuïc "encaixa" en aquest entramat. I és que, segons diu, en aquests moments "ens mostrem escèptics amb la iniciativa perquè no l'acceptarem si no ve acompanyat d'un bon projecte museístic".

Després de mesos d'espera i de retards, l'encarregat d'elaborar el document, Narcís Matabosch, va fer entrega fa unes setmanes de "l'esperat" projecte. "Ens l'estem estudiant però ja el podem qualificar de molt bo", assegura Casellas. En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde de la ciutat va explicar que el document preveu "una projecció internacional" a través d'espectacles, formació, la creació d'un arxiu i una biblioteca relacionada amb la temàtica eqüestre i esdeveniments com ara la Mostra del Cavall de Raça, que es va celebrar fa uns mesos a la fortalesa figuerenca. A banda d'això, Casellas va afirmar que des del consistori també es preveu la possibilitat de crear-hi un espai en el qual es pugui fer teràpia amb els cavalls.

"La setmana vinent anirem al Departament d'Agricultura per tal de tractar la idea de crear al castell una escola de capacitació agrària, amb l'objectiu d'oferir formació", va insistir Casellas. Amb tot, afirma, es tracta de convertir la fortalesa més gran d'Europa en un espai on se celebrin esdeveniments i actes "fixos, per tal que esdevingui un pol d'atracció més per a la ciutat, a banda del reclam de Dalí". Segons Casellas, no es preveuen reformes per tal que el castell pugui acollir tots aquests projectes, tot i que sí que es tenen en compte dues carpes cobertes i d'altres de descobertes.

"Ara, caldrà la implicació de tothom, tant de privats com de les administracions, perquè això pugui ser una realitat", va assenyalar Casellas. Malgrat que no va voler concretar el cost que suposarien totes aquestes iniciatives, va explicar que el divendres mateix es va aprovar al Congrés dels Dipoutats una esmena als pressupostos generals, a proposta de CiU, per tal d'invertir 345.000 euros en la fortalesa "que podrien servir per a aquest projecte".

El museu dels serrallers

Pel que fa a la proposta de la Federació Altempordanesa d'Empresaris (FAE) d'instal·lar al castell el museu del Gremi de Serrallers de Catalunya, el regidor de Cultura, Ciro Llueca (PSC), va explicar que "malauradament i en el context de crisi en el qual ens trobem, hem de descartar la proposta perquè ens suposaria una inversió important, malgrat l'esperit positiu".