Els veïns de la urbanització Els Salzes de Vidreres viuen a poc més de cinc metres de la fàbrica Puratos, ubicada en el terme municipal de Sils. Es dóna la particularitat que tan sols un carrer és el que separa una zona residencial -Els Salzes- d'una zona industrial -Puratos-. Això ha provocat un conflicte entre els residents i l'empresa alimentària per una qüestió de sorolls.

Segons afirma el coordinador dels veïns afectats, Xavier Álvarez, "hi va haver un temps que eren insuportables -els sorolls-, gairebé psicòtics". Assegura també que les molèsties van començar "quan l'empresa va decidir realitzar el torn nocturn perquè la fàbrica estigués en funcionament les vint-i-quatre hores del dia".

Després de realitzar diverses reunions entres els veïns afectats, els Ajuntaments de les dues poblacions, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i la mateixa fàbrica, aquesta última va decidir encarregar la construcció d'un mur en la zona limítrof amb la urbanització de Vidreres per minimitzar l'impacte acústic de la seva activitat industrial.

L'alcalde de Sils, Martí Nogué, remarca que Puratos "no tenia cap necessitat de construir aquest mur perquè no incompleix cap normativa en matèria de sorolls. Es tracta d'un acord de bona voluntat".

Les obres ja estan pràcticament finalitzades. Consisteixen en una construcció de més de set metres d'alçada formada per uns blocs de formigó que tenen una gruixuda capa de porexpan a l'interior i estan subjectats per uns tirants de ferro fixats al terra. El pes i els materials esmorteeixen el soroll provocat per l'activitat de Puratos i en miniminitzen l'impacte acústic. De totes maneres, resten prop de cent metres en els quals no hi ha prevista la continuació del mur. L'empresa s'ha fet càrrec del cost de l'obra sense que els residents haguessin de fer cap contribució.

No tothom està tranquil

Alguns veïns de la urbanització es mostren preocupats per si tornen a repetir-se episodis semblants als que han viscut. I és que creuen, com ho fa Álvarez, que possiblement "quan tinguin -Puratos- un gran volum de feina, per exemple al Nadal, els que vivim a la zona on no s'ha continuat el mur sentirem forts sorolls com abans".

Fa temps, quan va començar la problemàtica hi va haver veïns que van queixar-se per l'excés de soroll a l'Ajuntament de Vidreres perquè els resultava impossible dormir o descansar amb tranquil·litat. Fins i tot, van arribar a elevar-se les queixes al Síndic de Greuges. Però no ha sigut fins les reunions realitzades entre tots els afectats que s'ha procedit a donar una solució al problema.