Govern a l'ombra. Això és el que ha acordat l'oposició de Sils (ICV, CiU i AMS) en lloc de presentar la moció de censura a l'alcalde, Martí Nogué (IdS), i forçar un canvi de govern. La sintonia dels tres grups que s'ha copsat en els darrers plens i que semblava desembocar en una maridatge per crear un govern tripartit no ha estat suficient per llimar alguns aspectes que havien de contribuir a la cohabitació de les tres forces al capdavant del consistori.

Divendres passat, les tres agrupacions opositores van decidir que la situació no era suficientment madura com per presentar una moció tot i que no renuncien a fer-ho més endavant. De moment, han volgut evidenciar quatre aspectes clau que s'han produït arran de les converses: un acostament de posicions; l'inici d'un procés de col·laboració encaminat a recordar a l'equip de govern que les tres forces opositores sumen una majoria que s'usarà "davant de possibles actuacions arbitràries de l'equip de govern; la realització de reunions periòdiques per valorar l'acció de govern "i actuar conjuntament"; i fer un seguiment exhaustiu de cadascuna de les regidories "per tal d'exigir una informació acurada i els resultats de l'activitat" d'aquestes. Tot plegat suposa la gestació d'un futur tripartit que podrà constituir-se aquest mandat o el següent.

Abandonant la realització de la moció de censura Sils continuarà governada en minoria per la formació IdS, amb només quatre regidors, i Nogué haurà de continuar d'alcalde malgrat que en el darrer ple de dijous va demanar subtilment a l'oposició que es posés d'acord "en altres coses", en clara al·lusió a la moció.

El POUM

Un dels aspectes que va forçar l'oposició a iniciar les converses per presentar una possible moció de confiança va ser la redacció del POUM. Fins i tot, les crítiques del portaveu d'ICV, Albert Miralles, van comportar la seva expulsió d'un ple municipal per part de l'alcalde. I és que precisament la formació que lidera Miralles és una de les més crítiques amb el nou Pla General.

L'agrupació ecosocialista ha presentat diverses al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística com, per exemple, l'alternativa a la variant de la carretera C-63 que travessa el poble. Segons recull el POUM la nova carretera es faria damunt els terrenys protegits del PEIN de Sils, just sobre els estanys. Per aquest motiu, ICV ha proposat que la circulació de la C-63 es traslladi a la carretera GI-555 ja que l'any vinent serà una via ràpida, i a la N-II que s'està desdoblant. Això comportaria que la via d'entrada i sortida al poble s'ubiqués a la futura rotonda de l'hotel Rolls, situat a la N-II, al trencant que duu a Menorquines.

Una altra de les al·legacions presentades va ser la sol·licitud de traslladar les indústries existents al nucli urbà a terrenys per a usos industrials ubicats en una altra zona.